Cultuur krijgt ‘betere plaats’ op Radio 1
Foto: Photo News

De openbare omroep heeft minister van Media Ingrid Lieten (SP.A) laten weten dat het huidige aanbod op andere plaatsen in het Radio 1-schema te vinden zal zijn, met name op ‘betere’ plaatsen, zodat de luisteraar er gemakkelijker op kan afstemmen. Dat zegt Lieten in antwoord op een vraag van parlementslid Veli Yüksel (CD&V).

In oktober ontstond enige opschudding toen de VRT bekendmaakte het eerste radionet te willen restylen. Vanaf januari is er geen plaats meer voor onder andere muziekprogramma Sonar en cultuurshow Joos. Vooral dat laatste programma bleek een erg trouwe aanhang te hebben, die op Facebook druk ijvert voor het behoud. Ook de redactie van Radio 1 zelf trok aan de alarmbel en vroeg in een brief aan gedelegeerd bestuurder Sandra De Preter welke rol er nog is weggelegd voor cultuur op de radio.

Luistercijfers

Nu de storm ietwat gaan liggen is vraagt Veli Yüksel minister Lieten in een schriftelijke vraag om de luistercijfers van de afzonderlijke programma’s. De omroep wil die niet verschaffen, maar zegt wel dat de duidingsprogramma’s op Radio 1 dubbel zoveel luisteraars trekken als de andere programma’s. Toch was de terugval overal te merken.

De opdracht van het eerste radionet blijft onveranderd: actualiteit naar een ruim publiek brengen, zowel wat politiek, economie, maatschappij, cultuur als sport betreft. De VRT verzekert de minister dat de inhoud op andere plekken in het Radio 1-schema zal terug te vinden zijn. De zender wil haar aanbod op die manier ‘beter laten inspelen op het bioritme van de luisteraars’.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in