'Great train robber' Ronnie Biggs overleden
Ronnie Biggs op de begrafenis van Bruce Reynolds. Hij was niet opgezet met de aanwezigheid van fotografen. Foto: belga

Ronnie Biggs, die deelnam aan ‘The Great Train Robbery’ op de posttrein Londen-Glasgow in 1963, is op 84-jarige leeftijd overleden. De bende roofde maar liefst 2.6 miljoen pond - wat nu 40 miljoen pond waard zou zijn - uit de posttrein.

Biggs werd na de Grote Treinroof gearresteerd en veroordeeld tot dertig jaar cel. In 1965 wist hij te ontsnappen uit de gevangenis en vluchtte hij naar het buitenland.

Hij vluchtte eerst naar Australië en belandde uiteindelijk in Brazilië, waar hij een kind verwekte bij een Braziliaanse vrouw. Omdat de Braziliaanse wet uitleveringen verbiedt van ouders van een Braziliaans kind, kon de crimineel er 35 jaar onbezorgd verder leven.

In 2001 keerde hij toch terug naar Groot-Brittannië, waar hij nog een deel van zijn straf uitzat. In 2009 werd hij vervroegd vrijgelaten op humanitaire gronden. Biggs was al enkele jaren ziek en kon niet meer spreken. Hij overleed woensdagmorgen in zijn huis in Noord-Londen.

 'Hij was een man zonder enig moreel kompas', zei Anthony Delano, die een boek over Biggs schreef en hem een aantal keren ontmoette, aan de BBC.

 De laatste keer dat Biggs in het openbaar werd gezien, was bij de begrafenis van medegangster Bruce Reynolds in maart. Daar maakte de oude man nog een aanstootgevend gebaar naar de aanwezige fotografen.

Beroemdheid

Biggs speelde het klaar om meer dan 30 jaar uit handen van de Britse autoriteiten te blijven, wat hem de status van beroemdheid opleverde. Er zijn verschillende boeken over hem geschreven, en ook het verhaal van de overval is verschillende keren verfilmd. Vanavond zendt de BBC bij toeval het eerste deel uit van een tweedelige serie over de roof.

 In 1978 zong Biggs als voortvluchtige zelfs twee nummers met de Sex Pistols, waaronder No One Is Innocent.