KU Leuven neemt ontslagen activiste weer aan
Foto: BELGA

Barbara Van Dyck heeft van de KU Leuven haar job als onderzoekster teruggekregen. Dat melden De Morgen en Het Laatste Nieuws woensdag. In juni 2011 werd ze nog op staande voet ontslagen door de toenmalige rector, Mark Waer, omdat ze deelnam aan een actie in Wetteren waarbij genetisch gemanipuleerde aardappelen werden vernield.

Rik Torfs, opvolger van Waer, maakt het ontslag ongedaan. Van Dyck kan vanaf 1 januari weer aan de slag op het departement Architectuur, Ruimtelijke Ordening en Stedenbouw. Wel moet ze ieder geweld afzweren en afzien van een rechtszaak.

Torfs zegt de actie niet goed te keuren. ‘Maar tegelijk staan we voor de vrijheid van meningsuiting. We mogen werknemers niet zomaar uitsluiten vanwege hun overtuiging’, zegt hij. ‘Zelf ben ik altijd een groot voorstander geweest van de vrijheid van denken. Door Van Dyck opnieuw aan te nemen, voeg ik de daad bij het woord.’

Van Dyck vocht haar onstlag voor de arbeidsrechtbank aan, maar rector Torfs had eerder al aangekondigd dat hij de zaak op een andere manier hoopte te regelen.

Elf activisten van het Field Liberation Movement (FLM), onder wie Barbara Van Dyck, zijn schuldig bevonden voor vernielingen en bendevorming tijdens de actie in 2011 op het ggo-aardappelveld in Wetteren.

 

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in