Fiscus mocht bankrekeningen De Gucht niet inkijken
Mireille Schreurs en Karel De Gucht Foto: BELGA

Europees Commissaris voor Handel Karel De Gucht en zijn echtgenote Mireille Schreurs moeten zich in 2015 niet voor de rechtbank verantwoorden voor belastingfraude. De Bijzondere Belastingsinspectie mocht de bankrekeningen van De Gucht immers niet inkijken, oordeelt het Gentse hof van beroep. De FOD Financiën overweegt alvast cassatieberoep, 'zoals we dat in iedere zaak doen'.

De eurocommissaris ligt al een tijd in de clinch met de fiscus over een meerwaarde van 1.068.300 euro die de familie De Gucht boekte op een aandelentransactie. De kernvraag is of die transactie behoorde tot het normaal beheer van het vermogen – en dus onbelastbaar is – of belast moet worden als een beroepsinkomen. De fiscus eiste 900.000 van het echtpaar.

De Bijzondere Belastinginspectie (BBI) kwam de transactie op het spoor nadat ze de bankrekeningen van de familie De Gucht had kunnen inkijken op basis van een nieuwe wet. De Gucht probeerde die wet al aan te vechten voor het Grondwettelijk Hof, maar haalde daar bakzeil.

De tweede vraag was of de BBI die wet in het specifieke geval van De Gucht correct heeft toegepast. Daar deed het hof van beroep vandaag een uitspraak over. De rechtbank besliste dat de BBI te ver is gegaan. De BBI had niet genoeg aanwijzingen om in de rekeningen van De Gucht te gaan snuffelen. Er komt dus hoogstwaarschijnlijk geen proces tegen De Gucht. De fiscus kan wel nog cassatie aantekenen tegen het arrest.

Financiën overweegt cassatieberoep

‘We zullen het arrest onderzoeken en dan overwegen of we in cassatie gaan, zoals we dat in iedere zaak doen', reageert woordvoerder van de federale overheidsdienst Financiën Francis Adyns. Over de grond van de zaak geven Financiën, de BBI en directeur Karel Anthonissen geen commentaar.

Volgens de FOD wordt de zaak van De Gucht en zijn echtgenote als elke andere zaak beschouwd. Ook Anthonissen verklaarde voor het hof van beroep dat de zaak 'één van 800 gevallen' is waarbij het bankgeheim werd opgegeven door de Gentse BBI sinds de nieuwe wet daarover. Anthonissen stelde wel in een interview met de Wall Street Journal dat de zaak 'een voorbeelddossier' is geworden

Pas als er duidelijkheid komt over het cassatieberoep, wordt uitgemaakt of de zaak in 2015 voor de fiscale kamer van de Gentse rechtbank van eerste aanleg voortgezet wordt.