De favoriete aandelen van Geert Van Herck
Foto: ff
Geert Van Herck, financieel analist bij Leleux Associated Brokers, geeft vijf tegendraadse en defensieve beleggingstips voor 2014.

De Europese beurzen hebben er een geweldig 2013 opzitten. De verbeterende economische perspectieven gaven (vooral vanaf deze zomer) een boost aan de beleggers die gretig aandelen insloegen. Nochtans werden deze koersstijgingen niet ondersteund door toenemende winstperspectieven. De verwachtingen voor de gemiddelde winst per aandeel zaten in 2013 niet in een stijgende trend.

Het is dan ook van groot belang dat de bedrijfsresultaten in 2014 aan de verwachtingen van de beleggers tegemoet komen. Als dit niet het geval is, neemt de kans op een stevige correctie toe.

Daarom dat we in onze selectie de klemtoon leggen op meer defenieve waarden (o.a. uit de sector van de gezondheidszorgen) aangevuld met enkele tegendraadse keuzes. Dit zijn kwaliteitsaandelen die het afgelopen jaar het beursfeest aan hun neus zagen voorbijgaan en waarvoor het sentiment dan ook onder het nulpunt gedaald is. Een overdreven negatief sentiment is vaak de voorbode van een trendommekeer.

Royal Dutch Shell 
Eén van de goedkoopste aandelen uit de sector (K/W van 8,77) / inhaalbeweging t.o.v. Total) / korting van 57% in vergelijking met de sectorwaardering / grote investeringen gedaan in de afgelopen jaren / nieuwe productievelden kunnen nu bijdragen aan de vrije kasstroom / brutodividendrendement van 7,32%.

Sipef 
Lagere productie en lagere prijzen voor palmolie en rubber in Q3 2013 / nauw gecorreleerd met de palmolieprijs / al veel slecht nieuws in de koers verrekend / « contrarian » play op herstel van de palmolieprijs / management bevestigde recent de verdere expansie naar 100.000 hectare oliepalmen.

Essilor 
Grootste producent ter wereld van contactlenzen / op het overnamepad : laatste overname was deze van Xiamen Yarui Optical Company, één van de grootste Chinese zonnebrillenproducenten / koers onder druk omwille van verlaging van de organische groeiprognose naar 6% i.p.v. de eerdere 7% / focus op groeilanden omwille van toenemende levensstandaard blijft wel gunstige langetermijnfundamental.

Umicore 

Niet geprofiteerd van het herstel van de Europese automarkt (Umicore is één van de marktleiders voor autokatalysatoren) / wordt door beleggers eerder als een « bovengrondse mijn » beschouwd / daling van de goudprijs en goudmijnen straalde ook negatief op Umicore af (recyclagedivisie is goed voor meer dan 60% van de bedrijfswinst en sterk gecorreleerd met de prijzen voor edele metalen) / instap van GBL in het kapitaal.

Sanofi
Na vier kwartalen van omzetdaling tekende Sanofi in Q3 een stijging van de omzet op / sterke prestaties van biotechdochter Genzyme (omzet Q3 +21%) / producten voor de behandeling van diabetes +18,6% in de eerste negen maanden van 2013 / groeilanden 31,5% van de omzet, VSA 35,4% (dollarherstel is positief voor Sanofi) / koerscorrectie biedt instapmoment.