Antwerpse winkels elke zondag open

De stad Antwerpen kiest ervoor om zijn winkels elke zondag de deuren te laten openen. Dat zet de eens zo heilige zondagsrust op de helling.

Het Antwerpse schepencollege dient begin volgend jaar een aanvraag in om het historische centrum te laten erkennen als toeristische zone. Dat laat de Antwerpse winkels toe om zeven dagen op zeven de klok rond open te zijn. In de praktijk wordt vanaf het najaar van 2014 elke zondag een koopzondag.

Bij de Antwerpse handelaars was er lange tijd weinig animo voor een veralgemeende zondagopening. Maar afgelopen week gaven ze wel groen licht. Volgens de stad Antwerpen is een draagvlak gegroeid uit economische noodzaak. Onder meer de sterke opkomst van e-commerce doet de handelaars overstag gaan.

De vraag is of de Antwerpse beslissing een cascade aan koopzondagen zal veroorzaken. In onder meer de kuststeden, Brugge en Maasmechelen zijn de winkels al langer open op zondag. Maar ook de steden Kortrijk en Gent zijn nu gewonnen voor het idee. Gent wacht wel nog met een aanvraag omdat het vreest voor een explosie van nachtwinkels. In een toeristische zone is er geen onderscheid tussen ‘gewone’ winkels en nachtwinkels.

Unizo ziet de ontwikkeling met lede ogen aan. De zelfstandigenorganisatie is niet tegen zondagopening aan de kust of in Antwerpen, maar houdt wel vast aan het heilige principe van zondagsrust.

De christelijke vakbond is niet tegen, als tegenover het zondagwerk een correcte verloning staat. ‘Maar daar knelt het schoentje. Er is voor toeristische zones wettelijk niets geregeld waardoor het gros van de werknemers vergoed wordt alsof het een normale werkdag is’, zegt Chris Van Droogenbroeck (LBC).

Vindt u het goed dat de winkels in Antwerpen ook op zondag open zijn? Reageer via de 'Reageer'-knop bovenaan dit artikel.