Facebook wil ook weten wat u niet post
Foto: AFP

De sociale netwerksite Facebook is niet alleen geïnteresseerd in wat u deelt met uw vrienden. Uit een Amerikaans onderzoek blijkt dat de site ook bijhoudt dat u in extremis besluit iets niet te posten.

Het Amerikaanse magazine Slate concludeert uit een studie van twee Facebook-werknemers dat de website bijhoudt wat u in het statusveld typt, ongeacht u achteraf op ‘posten’ klikt. De studie onderzocht het zelfcensurerende gedrag van zowat 5 miljoen Facebook-gebruikers.

Volgens de studie stuurt Facebook een stukje code naar de internetbrowser van een bezoeker dat bijhoudt wat de Facebook-gebruiker in kwestie in het status- of reactieveld typt. Die informatie zou in de achtergrond worden teruggestuurd naar Facebook.

Revolutionair is de techniek die Facebook gebruikt overigens niet. Ook andere sites als Gmail maken er gebruik van. Wanneer u een mailtje typt, bewaart de e-mailservice van Google dat automatisch. Op die manier blijft de tekst uit de mail bewaard wanneer u per ongeluk de browser zou sluiten.

Het onderzoek stelt dat Facebook op dit moment enkel monitort dat iemand zichzelf heeft gecensureerd, maar het bedrijf is wel in staat om die gecensureerde informatie op te slaan en te analyseren. Het bedrijf zou op die manier komaf willen maken met zelfcensuur en meer inzicht krijgen in het gedrag van zijn gebruikers.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in