Hulpdiensten krijgen twee loze alarmen per dag binnen
Foto: BELGA

De correctionele parketten kregen de afgelopen jaren gemiddeld 2 zaken per dag binnen aangaande zogeheten “stomme oproepen”. Dat blijkt uit cijfers die Minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open Vld) heeft vrijgegeven.

Soms worden dispatchingdiensten van de politie en de diensten 100, 101 en 112 geconfronteerd met oproepen waarbij er niemand antwoordt. Dergelijke oproepen worden “stomme oproepen” genoemd. Omdat men dan soms niet weet of het al dan niet om een noodsituatie gaat, begeeft een patrouille zich ter plaatse, waarna meestal wordt vastgesteld dat de interventie niet nodig was. Dergelijke nodeloze oproepen van nooddiensten kunnen worden vervolgd door de parketten.

Uit cijfers die senator Guido De Padt verkreeg na interpellatie van minister Turtelboom blijkt, dat tussen 01 januari 2007 en 31 december 2011 er op de correctionele parketten 4.193 zaken zijn binnengekomen over “nodeloze oproepen van nooddiensten”, voor die tijdspanne gemiddeld twee per dag. Het aantal kende een piek in 2009. Tussen 2007 en 2009 steeg het aantal zaken bij de parketten van 810 tot 900 (+ 11,11 pct), waarna er een terugval was met 13,11 pct.

“Het is aangewezen dat de parketten deze dossiers verder ernstig nemen en tot vervolging overgaan. Het nodeloos oproepen van hulpdiensten leidt tot nodeloze interventies die het normale werk hypothekeren”, zegt senator De Padt. “De mensen zouden moeten beseffen dat hun wangedrag op die manier de werking van die diensten en de hulp aan andere burgers in het gedrang brengt.”