Vlaams Belang legt lijsttrekkers vast
Foto: Photo News

De partijraad van het Vlaams Belang heeft zaterdag ingestemd met de lijsttrekkers die de verschillende provinciale besturen hebben voorgesteld. Voorzitter Gerolf Annemans is verheugd dat de vernieuwing die hij bij zijn aanstelling aan het hoofd van de partij had aangekondigd, wordt doorgevoerd.

Barbara Pas en Chris Janssens, ook de ondervoorzitters van de partij, trekken voor het eerst respectievelijk de Oost-Vlaamse Kamerlijst en Limburgse Vlaamse lijst, terwijl er nog een aantal jongeren op verkiesbare plaatsen of de eerste opvolgersplaats prijken, zegt hij zaterdagmiddag aan Belga.

Zoals bekend trekt partijvoorzitter Annemans de Europese lijst. Zijn traditionele plaats aan het hoofd van de Antwerpse Kamerlijst wordt ingenomen door Filip Dewinter, die zijn lijsttrekkerschap van de Vlaamse lijst in Antwerpen doorgeeft aan Senaatsfractieleidster Anke Van dermeersch. Op de tweede plaats op die lijst prijkt Tom Van Grieken, voorzitter van de Vlaams Belang Jongeren. In Vlaams-Brabant trekt fractieleider Joris Van Hauthem de Vlaamse lijst en Europarlementslid Philip Claeys de Kamerlijst.

In Oost-Vlaanderen wordt de Kamerlijst getrokken door Kamerfractieleidster en ondervoorzitster Barbara Pas, terwijl huidig Kamerlid Guy D’Haeseleer de Vlaams lijst trekt. Op twee en drie staan Barbara Bonte (31) en Kristof Slagmulders (34) die in het nieuws kwam bij de moeizame coalitievorming in Denderleeuw.

In Limburg is Vlaams parlementslid en ondervoorzitter van de partij, Chris Janssens, de nieuwe lijsttrekker voor Vlaanderen, terwijl Bert Schoofs andermaal de Kamerlijst aanvoert.

In West-Vlaanderen trekken Kamerlid Peter Logghe en Vlaams parlementslid Stefan Sintobin de lijst van het parlement waarin ze momenteel zetelen.

De lijst voor het Brussels parlement wordt getrokken door het resterende parlementslid Dominiek Lootens. Eerste opvolger is Bob de Brabandere, lid van het VBJ-bestuur. De voorzitter van de Brusselse partijafdeling Fédéric Erens trekt de Brusselse lijst voor het Vlaams parlement. Wie de Kamerlijst in Brussel trekt, is nog niet uitgemaakt.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig