Vlaamse regering annuleert terugvordering leerkrachtlonen
Vlaams minister van Onderwijs Pascal smet (SP.A) Foto: BELGA

188 leerkrachten die door een administratieve fout achterstallige weddes tot tien jaar na datum uitbetaald hadden gekregen en zich door een aanpassing in de wetgeving geconfronteerd zagen met een terugvorderingsprocedure, mogen dat geld behouden. Dat meldt Vlaams minister van Onderwijs Pascal Smet (SP.A) in een persbericht.

Begin deze maand bleek dat er een fout gebeurd was bij het Agenstschap voor Onderwijsdiensten. Dat agentschap betaalde vroeger achterstallige weddes uit tot tien jaar na datum, bijvoorbeeld als leerkrachten verkeerde informatie hebben verstrekt. 

De nieuwe federale wetgeving terzake stipuleert echter dat het Agentschap voor Onderwijsdiensten de achterstallige lonen slechts tot vijf jaar na datum dient uit te betalen. Door de vergissing had het Agentschap toch achterstallige lonen tot tien jaar na datum uitbetaald. Bijgevolg werd een terugvorderingsprocedure opgestart.

‘Onrechtvaardig’, oordeelt de Vlaamse regering en dus mogen de 188 leerkrachten het teveel aan loon dat ze kregen, behouden. Het gaat om een totaalbedrag van 400.000 euro.

'Ik ben verheugd dat we een billijke oplossing hebben gevonden. De groep getroffen leerkrachten treft geen schuld. Ze kunnen nu op beide oren slapen. Ze moeten het gekregen salaris niet terug betalen', aldus Pascal Smet, Vlaams minister van Onderwijs.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig