Ruth Joos naar Canvas
Foto: Reporters
Ruth Joos gaat binnenkort aan de slag bij Canvas. Dat zegt de presentatrice van het Radio 1-programma Joos in een interview met DS Weekblad.

Wekenlang moest ze zwijgen, maar nu toont Ruth Joos voor het eerst wat het met haar deed, het verdwijnen van Joos. Radio 1 schrapte haar programma, maar daar was zij nog niet klaar voor. ‘Dat neem ik mezelf kwalijk, nu. Dat ik eigenlijk wel wist dat dit niet eeuwig kon blijven duren’, zegt ze in DS Weekblad.

Zes jaar lang was ze het gezicht, de stem, de identiteit van Joos. Tot de luistercijfers deze zomer onheil aankondigden, en de VRT onhandig communiceerde over de wijzigingen in het zendschema. Grootste slachtoffer: Joos. Maar aan haar werd gevraagd te zwijgen. Een erg vreemde ervaring, zegt ze, zeker omdat ze veertien dagen nationaal nieuws was.

‘De communicatie had sowieso véél beter gekund – daar is intussen zowat iedereen, zelfs het hoogste echelon, het over eens. Ze hadden op z’n minst eerst een oplossing voor mij kunnen vinden, en dán pas communiceren. En ja, ik stel samen met jullie vast dat wel gezegd wordt dat cultuur in het DNA van de VRT zit, maar dat in de nieuwe plannen nergens sprake is van een programma als het mijne – of beter: het onze. Het zal de facto minder zijn.’

Binnenkort gaat Joos aan de slag bij Canvas. Ze gaat er werken aan een programma met Paul Peyskens, de bezieler, van De Canvasconnectie. Wat voor programma het wordt, is nog niet duidelijk volgens Joos. ‘Ik weet het nog niet, echt niet. Ik mag van scratch beginnen, er hoeft niet binnen de twee maanden iets te zijn.

Lees het volledige interview met Ruth Joos in DS Weekblad van dit weekend. Daarin heeft Ruth Joos het over het elitaire van cultuur, over het verschil tussen werken voor Studio Brussel of voor Radio 1, over de reden waarom ze liever het ochtendblok op Radio 1 niet presenteerde en wat ze deze zomer wel nog voor Radio 1 gaat doen.