De eerste 'kwaliteitsindicatoren', die vandaag op een symposium van de ziekenhuiskoepel Icuro worden gepresenteerd, meten hoe tevreden patiënten zijn over een specifiek ziekenhuis, hoeveel vrouwen met borstkanker in dat ziekenhuis vijf jaar na hun diagnose nog in leven zijn, hoe goed de handhygiëne van artsen en verpleegkundigen er is. Daarmee wordt voor het eerst de kwaliteit van onze ziekenhuizen in cijfers gegoten.
Objectieve informatie over specifieke ziekenhuizen was tot dusver schaars. De Standaard moest vorig jaar nog door alle auditverslagen van de Vlaamse ziekenhuizen ploegen om ze te vinden. Consumentenorganisatie Test-Aankoop trok zelfs naar de Raad van State omdat de overheid niets kwijt wilde over de handhygiëne in onze ziekenhuizen.
De afgelopen twee jaar hebben de ziekenhuizen en hun artsen het heft in eigen handen genomen om goede maatstaven uit te werken. De ziekenhuiskoepel Icuro trok samen met de Vlaamse overheid aan de kar om de kwaliteit in kaart te brengen.
Uit cijfers die De Standaard al kon inkijken, blijkt dat de zorg erg verschilt van ziekenhuis tot ziekenhuis. Zo schommelt de kans dat vrouwen met borstkanker vijf jaar na de diagnose nog in leven zijn, tussen 56 procent en 88 procent (zie infografieken).
Ook meer gedetailleerde cijfers over de behandeling van borstkanker doen vermoeden dat vrouwen niet overal de beste zorg krijgen. Zo ondergaat in elf van de zestig Vlaamse ziekenhuizen niet eens de helft van de vrouwen een borstsparende operatie, hoewel die kan worden overwogen. Hun borst wordt geamputeerd, hoewel de tumor niet groot is.
Een vijftal ziekenhuizen maakte gisteren al zijn individuele resultaten rond de behandeling van borstkanker bekend. En, toeval of niet, net die ziekenhuizen scoren goed op de indicatoren voor de behandeling van borstkanker.
Volgens de ziekenhuiskoepel Icuro heeft intussen een twintigtal ziekenhuizen bevestigd dat ze hun cijfers snel op de website van het ziekenhuis willen publiceren. ‘Daar zitten niet alleen degene tussen die erg hoog scoren’, aldus afgevaardigd bestuurder Johan Hellings.
Of het ziekenhuis in uw buurt zijn kwaliteitsindicatoren publiceert, kan u hier volgen. Hieronder staan de links naar de andere resultaten van de kwaliteitsindicatoren (patiëntentevredenheid en handhygiëne). Voorlopig hebben deze ziekenhuizen hun cijfers online gezet:
- Onze-Lieve-Vrouw-ziekenhuis Aalst
- GZA Ziekenhuizen
- Imeldaziekenhuis Bonheiden
- Sint-Jozefkliniek Bornem
- AZ Sint-Jan Brugge
- Algemeen Ziekenhuis Sint-Blasius Dendermonde
- Ziekenhuis Oost-Limburg Genk
- Algemeen Ziekenhuis Maria-Middelares Gent
- AZ Sint-Lucas Gent
- Universitair Ziekenhuis Gent
- Jan Yperman ziekenhuis Ieper
- Sint-Jozefskliniek Izegem
- Algemeen Ziekenhuis Zeno Knokke
- Algemeen Ziekenhuis Groeninge Kortrijk
- Universitaire Ziekenhuisen KU Leuven
- Algemeen Ziekenhuis Sint-Jozef Malle
- Algemeen Ziekenhuis Sint-Maarten Mechelen
- Maria Ziekenhuis Noord-Limburg Overpelt
- Heilig Hartziekenhuis Roeselare
- Stedelijk Ziekenhuis Roeselare
- Sint-Trudo Ziekenhuis Sint-Truiden
- Sint-Andriesziekenhuis Tielt
- Algemeen Ziekenhuis Turnhout
- UZA
- AZ Delta
- AZ Nikolaas Sint-Niklaas
- AZ Oudenaarde
- AZ Damiaan Oostende
- Jan Palfijn Gent
- Vlaams Agentschap Zorg & Gezondheid