GETEST. Tafelen op grote hoogte
Foto: Jan Temmerman
Culinaire verwennerij op een hoogte van 122 meter terwijl u geniet van een panoramisch uitzicht over een mondaine stad. Dat is het opzet van The C-experience - een tijdelijk initiatief dat het predicaat 'pop up' wenst te overstijgen. Met een uitnodiging voor een sterrenlunch op zak, gingen we een kijkje nemen op het dak van Brussel.

'Pop up-restaurants': u mag nog zo hard uw best doen, vandaag naast dit fenomeen kijken is nagenoeg onmogelijk. Al is het maar omdat de Wout Bru's van deze wereld er zich aan wagen, omdat televisiezender VTM de populaire realityreeks 'Mijn Restaurant' in een nieuw 'pop up'-jasje zal gieten of omdat het concept geselecteerd is als Product van 2013.

Voor de ene is het culinaire fenomeen met een tijdelijk karakter meer een economische noodzaak. Een dankbare manier om een tussenfase - de renovatie van een bestaand restaurant of het oprichten van een volledig nieuw concept - te overbruggen zonder het keukenpersoneel op tijdelijke werkloosheid te zetten.

De andere ziet het fenomeen als een creatieve uitdaging. Onder het motto 'laat ons eens gek doen' worden een aantal investeerders aangesproken die wel wat zien in het idee om mensen te laten genieten van een buitengewone ervaring. Een ervaring die de doorsnee definitie van 'culinair' overstijgt. 

Fijnproeverij terwijl u geniet van panoramisch uitzicht

The C-experience hoort thuis in de laatste groep. Tot en met 12 februari staat er bovenop de Brusselse IT-tower aan de Louizalaan een tijdelijk opgebouwde modulaire constructie waar u gastronomisch in de watten gelegd wordt terwijl u geniet van een panoramisch uitzicht op onze hoofdstad. 

Een select gezelschap van 24 personen kan aan een grote tafel in kevlar (met Eames-designstoelen) aanschuiven terwijl wereldvermaarde culinaire grootheden zoals Claude Bossi, Sat Bains en Antony Demetre buitengewone plaatjes van gerechten op uw bord schilderen. Dit selecte rijtje van gastronomische sterren wordt verder aangevuld met Belgische hoogvliegers zoals Pierre Resimont, Alexandre Dionisio en Alain Bianchin.

Wij mochten alvast proeven van de gerechten van sterrenchef Antony Demetre (die u misschien wel kent van de Londense restaurants Arbutus, Wild Honey en Les Deux Salons) en zijn team en het moet gezegd: veel lekkerder zullen we dit jaar toch niet hebben gegeten.

Schilderijtjes van gerechten, getekend door sterrenchef Antony Demetre.

Exclusief

Uiteraard is dit niet voor iedereen. Dat wordt bij het betreden van de site meteen duidelijk gemaakt door de nieuwste Mercedes CLA die naast de strakke constructie in het ijle bengelt. De initiatiefnemers richten zich vooral op bedrijven en een iets meer vermogend cliënteel. Voor de lunch telt u 267 euro neer. 's Avonds dient u iets dieper in de buidel te tasten en kost de volledige ervaring u 297 euro. In ruil wordt u natuurlijk niet bediend door de eerste de beste.

The C-experience wordt gekenmerkt door warme doch strakke structuren.

Bovendien was het monteren van de verschillende modules tijdens een stormnacht in november geen sinecure. De initiatiefnemers botsten ook op de bureaucratische grenzen kenmerkend aan ons Belgenland. Verschillende overheden dienden immers hun fiat te geven voor de installatie van het pop up-restaurant.

Die 'organisatorische nachtmerrie' is meteen ook de reden waarom The C-experience slechts drie maanden in onze hoofdstad blijft. Midden februari wordt de hele constructie verplaatst naar Istanboel. Daarna moet u naar New York wil u dineren op hoog niveau.