'Plastic kaartje geeft een gevoel van zekerheid'
Foto: rr
Ik vind het zeer vervelend om zo weinig geld op zak te hebben. Ik vind het nog erger om over geen bankkaart te beschikken. Zo’n plastic kaartje in je handtas geeft je toch een gevoel van zekerheid. Mocht er iets gebeuren, beschik je over geld.

Gemakkelijk krediet doet steeds meer mensen in armoede verzeilen. Wie wil tijdens deze eindejaarsperiode geen mooi cadeau voor de kinderen onder de kerstboom?

Aanbiedingen zoals het lenen van 200 euro via een simpel smsje: het is snel opgestreken, maar de gevolgen zijn vaak zwaar. Een man mailde me hoe moeilijk het was en hoe lang het duurde om uit een dergelijke negatieve kredietspiraal te raken. Een kleine opzoeking op het internet leert dat de dubieuze kredietmaatschappijen alomtegenwoordig zijn. Ze bieden korte leningen van een maand aan, de zogenaamde flitskredieten. Voor kleine bedragen tot pakweg 500 euro krijg je een lage rente.

Als je de kleine cijfertjes echter bekijkt, tikt die rente stevig aan, soms zelfs tot 400%. Volledig illegaal allemaal, al zoeken de kredietmaatschappijen steeds naar nieuwe manieren om de wetgeving te omzeilen.

Senators Nele Lijnen en Joeri Vastersavendts kaartten het goedkope krediet al veschillende malen aan in de senaat. Vastersavendts geeft het duidelijke advies: begin er absoluut niet aan! En als je je toch hebt laten vangen, dien dan een klacht in bij de FOD Economie.

Mijn zus brengt me steeds appelen mee uit haar tuin. Ik verwerkte ze reeds in appelmoes, tarte tatin, appeltaartjes en appelcake, maar vind ook een recept van appelsoep met uien, gember en curry terug. Klinkt bizar, maar is overheerlijk! Waarom heb ik ondertussen de indruk dat op televisie enkel kookprogramma’s worden uitgezonden? Het water komt me in de mond en ik heb de middelen niet om veel ingrediënten te kopen.

Gisteravond ging ik supporteren tijdens de voetbalwedstrijd tussen de damesploeg van vzw Corvia, de “Jeannekes”, en een ploeg van Fedasil. De BXLR Cup verenigt 13 teams, allemaal afhankelijk van een sociale instelling in Brussel. Ze trainen wekelijks en spelen maandelijks een wedstrijd. Het is vooral een sociaal gebeuren, maar de dames spelen vol overgave en willen allen de overwinning binnenhalen.

Ondanks onze aanmoedigingen stranden de Jeannekes op 2-5. De organisatie van de wedstrijden is een samenwerking tussen de Belgian Homeless Cup en vzw Hobo (Geïntegreerde Thuislozenzorg Brussel). De voetbalbond betaalt de scheidsrechter. Er werd bovendien een deal gesloten met vierdeklasser BX Brussels.

Vanaf januari 2014 zal de A-ploeg elke week 2 teams van de BXLR Cup trainen. Als tegenprestatie zullen deze gaan supporteren bij de thuismatchen van BX Brussels. Een prachtig sociaal initiatief!

Als ik uit de metro stap, ga ik in de buurt van het Centraal Station de containers bekijken die Prins Laurent er in de marge van het winterplan heeft geopend. Vier containers, met in totaal zestien plaatsen voor de opvang van daklozen met een hond. Zij worden in de meeste opvangplaatsen afgewezen. Er zijn slaapplaatsen, maar ook sanitair en douches.

De dakloze die ik ontmoet vindt het een perfecte oplossing. Zijn hond betekent alles voor hem en hij heeft er een sterke emotionele band mee. Liever op straat met hond slapen, dan onderdak zonder dier.