De Crem wil 40 nieuwe gevechtsvliegtuigen
Foto: BELGA

Vicepremier en minister van Defensie Pieter De Crem (CD&V) heeft zich woensdag voor het eerst uitgesproken voor de aankoop van een nieuw type gevechtsvliegtuig tijdens de volgende regeerperiode. Dat toestel zou tegen het einde van dit decennium de verouderende F-16’s moeten vervangen, wil België ‘een betrouwbare partner’ blijven binnen NAVO- en EU-verband.

De Crem zei dat tijdens een toespraak voor het Koninklijk Hoger Instituut voor Defensie in Brussel.

‘Tijdens de volgende legislatuur zal een aantal beslissingen genomen moeten worden die beslissend zullen zijn voor de toekomst van de Belgische Defensie. Ik denk aan een opvolger voor de fregatten en de mijnenjagers van de marine, maar vooral aan een fel gemediatiseerde opvolger voor onze F-16.’

Om zowel in eigen land klaar te staan als een betrouwbare partner te kunnen zijn in luchtoperaties, hebben we mijns inziens nood aan een veertigtal toestellen’, zei De Crem.

Veertig

Welk toestel dat moet worden, wilde De Crem er niet bij zeggen. In Terzake vulde hij woensdagavond aan dat ons land nood heeft aan veertig nieuwe toestellen. 'Het moet gaan om een interoperaal toestel', zei hij.

'Dat is een moeilijke term om aan te duiden dat je de toestellen moet kunnen inzetten in een gezamelijke operatie met andere landen. De F-16 bijvoorbeeld was zowel geschikt voor operaties in Afghanistan als in Libië.' 

Vergissing

Tijdens zijn toespraak in Brussel benadrukte hij dat volgens hem de federale regering begin jaren 2000 een vergissing beging toen ze besliste om niet mee te werken aan het ontwikkelingsproces van een gevechtstoestel als de Joint Strike Fighter (JSF).

Uit dat ontwikkelingsprogramma van het Amerikaanse ministerie van Defensie kwam de F-35 Lightning II van Lockheed Martin voort, een toestel dat door een tiental met de VS bevriende landen aangekocht of besteld werd. Nederland besliste in september nog om 37 zulke F-35’s te kopen, ter waarde van 4,5 miljard euro.

De Crem zei in zijn toespraak dat de hoge kostprijs van nieuwe gevechtstoestellen gerelativeerd moet worden. Omdat ze een lange levenscyclus hebben, ‘moet een dergelijke investering dan ook gezien worden op een termijn van 30 à 40 jaar’.

Nog volgens de CD&V’er ‘is de publieke opinie klaar’ voor een beslissing over de aankoop van nieuwe toestellen. Bij de PS wil men daar nochtans niet van weten. ‘Het is duidelijk ‘njet’’, zei kamerlid Christophe Lacroix al.

NAVO-secretaris-generaal

De Crem ontkende nog in Terzake dat hij zich wilde profileren in het kader van de zoektocht naar een nieuwe NAVO-secretaris-generaal. 'Ik ben daar niet mee bezig. Ik heb als minister en vicepremier meer dan genoeg brood op de plank.'