Uit voorzorg en om de veiligheid van de consument te waarborgen, heeft het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) beslist om van het Franse bedrijf La Fromagerie de Hyelzas een aantal kazen uit de handel te nemen en terug te roepen van bij de consumenten vanwege de aanwezigheid van de listeria-bacterie.

Het gaat om schapenkazen in houten verpakking van La Fromagerie de Hyelzas, met name alle loten die sinds 1 september 2013 in verkoop gebracht werden ,en de volgende merken: Claousou (3 loten werden gecommercialiseerd in België met uiterste consumptiedatum : 01/01/2014, 18/12/2013 en 16/12/2013), Sounal (2 loten werden gecommercialiseerd in België met uiterste consumptiedatum 21/12/2013 en 14/12/2013), en Mejean en Petit Mejean.

Het Voedselagentschap raadt ten stelligste aan om deze kazen niet te consumeren. Al de betrokken verkooppunten werden op de hoogte gebracht en een affiche zal uithangen in elk verkooppunt om de consumenten te waarschuwen.

Besmetting door listeria kan gevaarlijk zijn voor jonge kinderen, zwangere vrouwen (mogelijkheid van miskraam), personen met een verminderde immuniteit en ouderen. De mogelijke symptomen van besmetting door listeria vertalen zich door misselijkheid en braken, buikkrampen, diarree of constipatie, hoofdpijn en blijvende koorts (grieperig gevoel).

Personen die deze kazen genuttigd hebben en die symptomen van koorts vertonen al of niet gepaard gaande met hoofdpijn, worden verzocht om hun huisarts te raadplegen.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig