Syriëstrijder Brian De Mulder heeft opnieuw van zich laten horen. De 19-jarige Antwerpenaar verblijft momenteel in het zuiden van Aleppo en zette maandag een video op YouTube waarin gedreigd wordt met een bloedige aanslag op België. Het filmpje werd intussen zelfs van YouTube verwijderd wegens een schending van het beleid op het gebied van geweld.


De video op de YouTube-account van Brian De Mulder bevat een audiofragment van twee minuten waarin een ‘nasheed’, een soort muzikaal moslimgedicht, wordt gezongen in het Nederlands. Een man roept in plat Antwerps op om de wapens op te nemen en naar Syrië te trekken. Vervolgens bedreigt hij minister van Defensie Pieter De Crem (CD&V) en de Nederlandse politicus Geert Wilders. ‘O De Crem, O Wilders, tawagheet (verraders, nvdr.) die vallen om, pas maar op een autobom’, wordt gezongen.

Maar daar laat de zanger het niet bij. Zijn bericht bevat ook een rechtstreeks dreigement voor ons land. ‘Bommen val, Atomium ik hoor een knal, lichaamsdelen overal’, klinkt het grimmig. Net zoals in gelijkaardige video’s roept de strijder ook op tot de invoering van de sharia. ‘O moslims, de sharia komt eraan. Welkom in Belgistan! De vlaggen zijn gehesen, de zwaarden zijn geslepen’, is nog te horen. Vervolgens worden beelden getoond van strijders die het vuur openen.

Video analyseren

De antiterrorismecel van de politie neemt de video bijzonder serieus. Het audiobericht opgestuurd naar Antwerpen, waar een risicoanalyse zal worden uitgevoerd. Het is vooralsnog niet duidelijk of de man in het audiofragment De Mulder zelf is, maar daar heeft het wel alle schijn van. Een video uit oktober, waarin een gewapende man bijzonder opruiende taal verkondigt in het plat Antwerps , werd eveneens aan hem toegeschreven.

De Mulder vertrok in januari naar Syrië nadat hij zich had bekeerd tot de islam, vermoedelijk na een gesprek met voormalig Sharia4Belgium-leider Fouad Belkacem.