Canada en Rusland voeren strijd om Noordpool op
Foto: rr

De Russische president Vladimir Poetin heeft dinsdag een sterkere militaire aanwezigheid aangekondigd op de Noordpool. Hij deed dit bij een vergadering met de legertop op het ministerie van Defensie, uitgezonden op de staatstelevisie. Gisteren bleek dat Canada plannen heeft om de Noordpool op te eisen.

De aankondiging volgt een dag nadat Canada een procedure opstartte om zijn soevereiniteit in de Arctische regio uit te breiden tot de Noordpool. Ze past in het kader van een heropleving van Ruslands militaire macht.

Verschillende militaire bases raakten na de val van de Sovjet-Unie in 1991 verloederd, maar Poetin wil die opnieuw in gebruik nemen.De Russische president liet nog weten dat de grote inspanningen om het militaire arsenaal te moderniseren ook volgend jaar verdergaan. Rusland plande immers al de bestelling van 40 intercontinentale ballistische raketten, meer dan 200 militaire vliegtuigen en twee nucleaire onderzeeërs.

Ook de Verenigde Staten, Denemarken en Noorwegen maken aanspraak op de Noordpool en eisen hun deel van de olie en natuurlijke gassen op die er te vinden zijn. 

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig