De zeven grote Vlaamse kranten zijn vanaf dinsdag beschikbaar als audiokrant voor mensen met een visuele handicap of een andere leesbeperking. Het initiatief van vzw Kamelego werd gerealiseerd in samenwerking met de krantenuitgeverijen, persdatabank Gopress, de bedrijven Pyxima en Sensotec en met de steun van de Vlaamse overheid.

Sinds 2008 bestaan Het Nieuwsblad en De Standaard als audiokrant, vanaf 10 december komen daar ook de Tijd, Het Laatste Nieuws, De Morgen, het Belang van Limburg en de Gazet van Antwerpen bij.

“De meer dan 100.000 mensen met een leesbeperking krijgen nu toegang tot alle informatie in de kranten, wat een basisrecht is”, aldus Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege (CD&V) dinsdag bij de voorstelling van de audiokranten in het Brusselse communicatiehuis Muntpunt, dat als eerste publieke instelling de audiokranten aanbiedt. “Door het initiatief worden onder meer drempels voor maatschappelijke participatie weggenomen.” De Vlaamse overheid schonk een eenmalige subsidie van 30.000 euro voor het project en biedt eveneens permanente financiële ondersteuning.

De kranten zijn beschikbaar via de website www.anderslezen.be en kunnen online gelezen worden, maar ook worden gedownload en afgespeeld via de DAISY-speler of een mp3-speler. Kamelego biedt de abonnementen op audiokranten enkel aan aan mensen met een leesbeperking. “Het gaat echter niet alleen om mensen met een visuele handicap. Mensen met dyslexie en mensen die Nederlands aan het leren zijn, komen bijvoorbeeld ook aan bod”, zegt Jan Engelen, voorzitter van Kamelego.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig