Lidl neemt 950 Belgische fijnproevers beet
Foto: *
950 fijnproevers die gratis mochten dineren in een Belgisch toprestaurant. Het klonk een beetje als een stunt. En dat was het ook. Eentje van Lidl, de discount supermarktketen die de jongste maanden niet verlegen zit om een verrassing meer of minder.

Via een reeks mysterieuze advertenties in kranten, radio en op websites riepen de Jeunes Restaurateurs d’Europe vorige week op om gratis bij hen te komen dineren op vrijdagavond 6 december. Bij wijze van Sinterklaascadeautje.

Het enige dat de restaurants in ruil vroegen voor zo'n gratis culinaire avond, was een ingevulde kwaliteitsenquête. De 950 gelukkige proefpersonen waren gul met de punten: de gastronomische gerechten die werden geserveerd in onder andere Culinair (Lauwe), Le Cor de Chasse (Wéris) en tweesterrenrestaurant Hostellerie St.Nicolas (Elverdinge), werden beloond met een 'welverdiende' 9,4 op 10. De champagne scoorde 9 op 10, de wijnen 8,8.

Pas vandaag maakte Lidl bekend achter de massale blinde proeverij te zitten: in elk restaurant werd immers uitsluitend met Lidl-producten gekookt. Missie volbracht, volgens Lidl-woordvoerder Pieterjan Rynwalt: 'Op deze manier konden we onze kwaliteit objectief laten testen.'

Imago oppoetsen

De blinde proefavond is alweer een slimme reclamezet van Lidl. Eentje die helemaal past in hun nieuwste communicatiestrategie. 'Sometimes you need to change the outside, to get people to discover the inside’, vindt de discountketen.

En dus opende Lidl in september ook al het pop-uprestaurant 'Dill' – let op het anagram – in Stockholm, waar je voor zestig euro een negengangenmenu geserveerd kreeg. Alweer niemand die wist dat er met Lidl-producten werd gekookt. Dill werd een heuse hype in Stockholm en pas twee maanden na de opening maakte Lidl bekend waarom dineren bij Dill zo spectaculair goedkoop kon.

De boodschap is duidelijk: wie blind proeft, kan niet raden dat er met Lidl-producten wordt gekookt. Al bij al een slimme, maar originele imagocampagne die u moet overhalen om voortaan met kerst oesters, sint-jacobsvruchten en champagne bij Lidl te shoppen.

'Scoren met weinig geld'
Dat culinair dineren niet duur hoeft te zijn, bewees ook tweesterrenkok Stéphane Buyens van Le Fox in De Panne vorig jaar al. Speciaal voor Het Nieuwsblad kookte hij een oudejaarsmenu met enkel witte producten. Op zijn menu stonden oesters, gevolgd door vier gangen met kreeft en foie gras. Alles tezamen voor nog geen 22 euro per tafelgast. Buyens zag er geen graten in om te koken met de huismerken van de bekende supermarkten: 'Witte producten zijn niet de absolute top, maar als je er creatief mee omgaat is er duidelijk veel mogelijk. Ik ben verrast', zei hij in onze krant. De tweesterrenchef geeft ook nog een tip mee voor wie budgetkoken tijdens de feesten een kans wil geven: 'Kies verstandig. Nu en dan moet je ook eens gaan voor bijvoorbeeld het op een na goedkoopste. Extra kwaliteit heeft nu eenmaal een prijs.'

 

Lidl Gastronomie NL from Lidl Belgium GmbH & Co KG on Vimeo.