De grootschalige spionagepraktijken die Edward Snowden aan het licht bracht, hebben een en ander in beweging gezet. Op initiatief van de Duitse schrijversJuli Zehen Ilija Trojanowuiten vijfhonderd auteurs wereldwijd hun bezorgdheid over wat er nog overblijft van onze privacy.

De omvang van de massale spionage is in de voorbije maanden algemeen bekend geworden. De overheid kan moeiteloos uw mobiele toestellen raadplegen, uw e-mail, uw sociale netwerken en uw opzoekingen op het internet. Ze kan uw politieke sympathieën en activiteiten in de gaten houden. Met de hulp van de internetbedrijven verzamelt en bewaart ze uw gegevens, zodat ze uw consumptie en gedrag kan voorspellen.

De onschendbare integriteit van het individu is de basispijler van de democratie. De integriteit van de mens omvat meer dan zijn fysieke lichaam. Mensen hebben het recht om in hun ideeën en hun persoonlijke omgeving en communicatie niet te worden beloerd en geïntimideerd. Door de technologische ontwikkelingen voor massale spionage te misbruiken, hebben de overheden en bedrijven dat fundamentele mensenrecht waardeloos gemaakt.

Een bespioneerde mens is geen vrije mens. Een bespioneerde maatschappij is geen democratie. Onze democratische rechten kunnen slechts bestaan als ze niet alleen in de reële, maar ook in de virtuele ruimte worden beschermd. Spionage schendt de privésfeer en brengt de vrijheid van denken en opinie in het gedrang. Massale spionage behandelt elke burger als een potentiële verdachte. Ze ontkracht een van onze historische triomfen: het vermoeden van onschuld.

Machtsmisbruik

Spionage maakt het individu transparant, terwijl overheden en bedrijven in het geheim te werk gaan. Zoals we hebben gezien, maken ze systematisch misbruik van hun macht. Spionage is diefstal. Deze gegevens zijn geen openbaar bezit: ze zijn van ons. En wanneer men ze gebruikt om ons gedrag te voorspellen, berooft men ons van het voor de democratische vrijheid cruciale principe van de vrije wil.

Wij eisen voor alle mensen, democratische burgers, het recht om te beslissen in welke mate hun persoonlijke gegevens mogen worden verzameld, bewaard en verwerkt, en door wie dat mag gebeuren, samen met het recht om illegaal verzamelde en bewaarde gegevens te laten vernietigen.

Wij roepen alle staten en ondernemingen op om deze rechten te eerbiedigen.

Wij roepen alle burgers op om deze rechten te verdedigen.

Wij roepen de Verenigde Naties op om het centrale belang van de burgerrechten in het digitale tijdperk te erkennen en vast te leggen in een internationaal verdrag tot bescherming van de digitale rechten.

Wij roepen de regeringen op om dat verdrag te ondertekenen en te eerbiedigen.

Deze bijdrage werd ondertekend door meer dan 500 auteurs wereldwijd, onder wie Orhan Pamuk, J.M. Coetzee, Elfriede Jelinek, Günter Grass, Tomas Tranströmer, Umberto Eco, Mona Eltahawy, Daniel Cohn-Bendit, Roddy Doyle, Amos Oz, David Grossman, Paolo Giordano, Chika Unigwe, Jostein Gaarder, Antije Krog, Henning Mankell, Julian Barnes, Ian McEwan, Irvine Welsh, Jennifer Egan, Dave Eggers, George Packer, Tariq Ali

Uit België ondertekenden onder meer deze auteurs de oproep: Saskia De Coster, Luuk Gruwez, Bart Moeyaert, Elvis Peeters, Walter Van den Broeck, Miriam Van hee, David van Reybroeck, Annelies Verbeke, Paul Verhaeghe, Joke van Leeuwen

Uit Nederland: Abdelkader Benali, Ian Buruma, Arnon Grünberg, Geert Mak, Renate Dorrestein

De volledige lijst vindt u op www.standaard.be

De petitie tekenen kan via www.change.org/surveillance

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in