Piepjonge inbrekers crashen met auto na politieachtervolging
Foto: vmd
In het Oost-Vlaamse Berlare zijn in de nacht van zaterdag op zondag vier jongens tussen 12 en 14 jaar gewond geraakt nadat de wagen waarin ze zaten uit de bocht ging. Eén van de kinderen zat aan het stuur. In de auto werd de buit aangetroffen van een woninginbraak die het viertal even voordien gepleegd had.

Het incident gebeurde tijdens een controle in het kader van de Oost-Vlaamse Verkeersveilige Nacht, die de BOB-campagne van het Belgisch Instituut voor Verkeersveiligheid ondersteunt. Een voertuig dat geflitst werd, reed met hoge snelheid voorbij een daaropvolgende controlepost. De politie zette meteen de achtervolging in.

'Na een korte achtervolging verloor de bestuurder de controle over het stuur en belandde de wagen in een sloot. In het voertuig werden vier minderjarigen aangetroffen, die voor verzorging werden afgevoerd naar het ziekenhuis', meldt de Gentse federale politie. 'Maar nog frappanter: in het voertuig werd de buit aangetroffen van een woninginbraak die het viertal enkele ogenblikken voordien had gepleegd. De minderjarigen werden na verzorging aangehouden en zullen worden voorgeleid voor de jeugdrechter in Dendermonde.'

Eén zwaargewonde

'Tijdens de achtervolging is de wagen uit de bocht gegaan en gecrasht', zegt Oost-Vlaamse provinciegouverneur Jan Briers. 'De vier inzittenden werden naar het ziekenhuis gebracht. Het bleek te gaan om vier Roemeense jongens tussen de 12 en 14 jaar.’ Een van de kinderen raakte zwaargewond, de andere drie liepen lichte verwondingen op.

De precieze omstandigheden van het ongeval en het feit dat deze kinderen ‘s nachts alleen in een wagen op de baan waren, worden nader onderzocht. Omdat het om minderjarigen gaat, geeft het parket geen verdere details.

Verkeersveilige Nacht

De volledige resultaten van de controles tijdens de Verkeersveilige Nacht worden later zondag bekendgemaakt. De lokale politie van Aalst meldt dat in hun zone drie procent van de bestuurders een positieve ademtest aflegde.

Vier rijbewijzen werden ingetrokken, waaronder dat van een bestuurder die achteruit probeerde te rijden op de afrit van de autosnelweg om aan de controle te ontsnappen.