Helft van Europese niet-Belgen ‘fictief zelfstandige’
Open-VLD-senator Guido De Padt. Foto: BELGA

Bijna de helft van de niet-Belgen uit de Europese Unie die zich aansluiten als zelfstandige zal geschrapt worden. Onvoldoende elementen wijzen immers op een effectieve beroepsactiviteit als zelfstandige. Dat blijkt zondag uit cijfers die senator Guido De Padt (Open VLD) opvroeg bij minister van Middenstand, Kmo’s, Zelfstandigen en Landbouw Sabine Laruelle (MR).

Niet-Belgen kunnen in België verblijfsrecht verkrijgen onder meer door bij de gemeenten aan te tonen dat ze een zelfstandige activiteit uitoefenen. ‘Dit verblijfsrecht opent de poort naar de Belgische sociale zekerheid’, aldus De Padt.

De niet-Belgen moeten daarbij een specifiek aansluitingsattest voorleggen van een sociaal verzekeringsfonds. De Rijksdienst voor Sociale Verzekeringen der Zelfstandigen (RSVZ) onderzoekt de aansluitingsaanvragen.

Uit de cijfers die De Padt opvroeg, blijkt dat bijna een op de twee aansluitingsaanvragen ‘fictief’ zijn. Van begin 2011 tot en met het derde kwartaal 2013 onderzocht de RSVZ 4.664 gevallen, en stelde ze bij 2.237 daarvan (48 procent) vast dat er onvoldoende elementen waren die wezen op een effectieve beroepsactiviteit als zelfstandige.

Volgens De Padt geeft het RSVZ dan het sociaal verzekeringsfonds in dat geval de opdracht om de aansluiting als zelfstandige te schrappen. Ook licht het de Dienst Vreemdelingenzaken in, die vervolgens de inschrijving in het vreemdelingenregister onderzoekt.

‘Het is duidelijk dat deze praktijk erop gericht is om van een leefloon te kunnen genieten’, zegt De Padt in een persbericht. ‘Ik pleit er daarom voor dat de OCMW’s de reeds uitbetaalde leeflonen terugvorderen wanneer blijkt dat die uitbetaald werden na een fictieve aansluiting als zelfstandige. En een verdere uitbetaling uiteraard ook stopzetten.’