'Deze 9,58 euro is de beste uitgave van de maand'
Foto: rr
Gisteren kwam Sinterklaas op mijn kantoor langs met een zakje chocolade en pralines. Fijn, dat kan ik straks meenemen naar een oudere buurvrouw die vandaag jarig is en die ik anders ook altijd een kleine attentie geef. Ik speelde gisterenavond trouwens ook zelf voor Sinterklaas. Vorig jaar won mijn team de bakwedstrijd ‘Beste Brusselse wafel’ en we zijn dit nog eens in de praktijk gaan omzetten voor de mensen van vzw Corvia als sinterklaascadeau.

Iedereen was in de wolken, velen hebben een tweede en zelfs derde portie wafels verorberd. Een meisje, dat in een van de sociale huizen woont, was zelfs aanwezig met haar zes dagen oude baby. Ik wilde niet dat de vzw Corvia me de ingrediënten zou terugbetalen. De glimlach op ieders gezicht maakte dat ik deze 9,58 euro mijn beste uitgave van de maand vind. En ik heb zelf ook wafels gegeten, dus dat bespaart me een maaltijd.

 

Een andere nuttige tip voor tijdens de dure eindejaarsperiode, maar ook zeker daarbuiten, ontving ik van de oprichter van de tweedehandssite 2dehands.be. De site lokt dagelijks 800.000 bezoekers en de meest bezochte rubriek is ‘gratis’, waar mensen spullen gratis weggeven. Zij willen via deze weg andere mensen blij maken met dingen die zij zelf niet gebruiken, maar waarvan weggooien zonde is. Het aanbod is zeer uitgebreid en divers.

 

Ik vergezelde Thérèse naar de bank. Elke maand opnieuw is dit een stresserende gebeurtenis want haar geld is altijd tot op de laatste cent op. Thérèse loopt dus op de verwachte dag van uitbetaling wel 4 à 5 keer naar de bank om te zien of het geld al gestort is. Met de uitkering die gestort wordt, moet ze eerst haar huur en lasten betalen. Samen met haar schuldbemiddelaar bepaalt ze dan hoeveel schuld ze deze maand gaat aflossen aan de vragende partijen zoals het ziekenhuis, de energieleverancier... Op krediet kan ze niks meer kopen, ze staat op de zwarte lijst. Met wat haar dan rest gaat ze onmiddellijk een aantal basisproducten kopen zoals pasta, rijst, eieren, broodbeleg…

Een vriendin die vrijwilliger is geweest bij tele-onthaal doet me hun werking uit de doeken. Zij heeft er soms telefoons ontvangen van mensen die amper nog het hoofd boven water konden houden. Een telefoontje naar 106 is gratis en je kan over alles en nog wat praten. Vrijwilligers bieden een luisterend oor aan voor elk verhaal en staan 24/24 ter beschikking. Soms maken zij het verschil!

Op het internet staat een filmpje van hoe je zelf een verwarmingselement kan maken met behulp van een cakevorm, vier theelichtjes en twee bloempotten uit aardewerk. Verschillende mensen stuurden me hetzelfde filmpje door dus ik besluit, op deze koude zaterdagochtend, de proef op de som te nemen. Na een halfuurtje voel ik inderdaad al een warmteverschil. De potten worden wel gloeiend heet. Mijn conclusie: deze goedkope verwarmingstip is misschien niet ideaal wanneer er kleine kinderen in de buurt zijn.