Waarom fietsen veel leuker is in Nederland
Foto: velotarier
Gamification is de moeilijke term voor het opleuken van bijvoorbeeld een fietspad, om zo meer fietsers in het zadel te lokken. Een voorbeeld zijn de telpalen die dit jaar in onder andere Antwerpen en Gent zijn neergepoot. Maar verschillende projecten in fietsrepubliek Nederland laten zien dat het nog veel leuker en origineler kan.

- ZANGFIETSPAD -

Geeft het maar toe, ook jij zingt graag op de fiets. Ik alvast wel. Dan herken je dit vast ook: iemand kruist je pad, je voelt je bekeken, en het zingen verstomt. Afgang! Daar is in Nederland nu iets aan gedaan. Het allereerste zangfietspad ter wereld ging er vorige week open in het Amsterdamse Westerpark.

Je mag er zonder schroom luidkeels zingen. En het is er verboden om zingende fietsers gek aan te kijken. Niet echt natuurlijk, want het is een eenvoudige ludieke actie ter verzoeting van de stad. Iets waar fietsers sowieso al goed in zijn. Het idee komt van Mapije de Wit, die eerder ook al andere meer dan geslaagde fietsguerrilla op poten zette.

 

- FIETSLIFTPLAATS -

In augustus opende Mapije in Utrecht eigenhandig de eerste fietsliftplaats. Gewoon met de duim omhoog aan het bordje gaan staan en wachten tot een lieve fietser je op de bagagedrager een eindje meeneemt. De gemeente Utrecht liet de borden in eerste instantie verwijderen omdat ze zonder toestemming zijn opgehangen, maar overweegt om ze op bepaalde plaatsen officieel te herintroduceren.

 

- TRAFFIC BARBIES -

Een ergernis onder fietsers: mensen die hun arm niet uitsteken als ze links of rechts afslaan. Op drukke kruispunten leidt dat soms tot botsingen, of frustraties als je voor niets in de remmen bent gegaan. Mensen wijzen op hun fout, werkt meestal averechts.

Daarom introduceerde Mapije in Utrecht deze vriendelijke Traffic Barbies die fietsers eraan herinneren om hun richting duidelijk aan te geven. Met succes. Voor de actie staken ongeveer tien procent van de fietsers hun arm uit, erna zestig procent. De meeste Barbies zijn ondertussen ontvoerd, maar de actie heeft zijn doel bereikt.

 

- FIETSEN OVER DE STERRENACHT -

Het hoeft niet bij fietsguerrilla te blijven. Nederland bouwt pareltjes van fietspaden. Soms letterlijk, zoals een fietspad geïnspireerd op het schilderij De Sterrennacht van Vincent Van Gogh. Het fietspad bevat duizenden glow-in-the-dark steentjes die zich overdag opladen en ‘s avonds licht geven. De fonkelende steentjes worden niet willekeurig in het asfalt gestrooid, wel in een patroon dat is geïnspireerd op het schilderij De Sterrennacht van kunstschilder Vincent Van Gogh.

Het zeshonderd meter lang stukje fietspadkunst wordt in 2014 aangelegd in Nuenen, bij Eindhoven, en zal deel uitmaken van de in totaal 335 kilometer lange Van Gogh-fietsroute. Het project is een samenwerking tussen kunstenaar Daan Roosegaarde en bouwbedrijf Heijmans. Zij ontwikkelden eerder ook al de snelweg van morgen.

 

- HOVENRING -

Eindhoven doet zijn reputatie van designstad eer aan met nog een andere indrukwekkend bouwsel: de Hovenring. Een prachtige fietsbrug boven een druk kruispunt langs een verbindingsweg tussen Eindhoven en Veldhoven. Vermoedelijk zijn niet alle fietsers blij dat ze een brug op moeten, maar geef toe: de romantiek, het uitzicht en de rust zijn de extra pedaaltrappen toch meer dan waard?

 

- GROOTSTE FIETSSTALLING TER WERELD -

Niet alleen de Nederlandse fietspaden maken indruk. Het station van Utrecht krijgt de grootste fietsenstalling ter wereld, met plaats voor maar liefst 12.500 fietsen. Geen onhandige trappen, maar mooie paden om in en uit de stalling te fietsen. Het eerste deel opent in 2016, de hele stalling is klaar in 2018. In deze animatie kan je alvast een ritje door de stalling maken.