Nelson Mandela in vijf films
Morgan Freeman stelt 'Invictus' voor. Foto: AFP
Over het leven van Nelson Mandela zijn verschillende films gemaakt. Op de dag van zijn dood ging de biopic 'Mandela: Long Walk to Freedom' net in première.

'MANDELA: LONG WALK TO FREEDOM' (2013):  Een overzicht van Mandela's levensverhaal van zijn kindertijd in een plattelandsdorp tot zijn inhuldiging als eerste zwarte president van Zuid-Afrika. Regisseur: Justin Chadwick. Idris Elba speelt Mandela.

 

 

'WINNIE MANDELA' (2011): Ook het leven van de vrouw van Nelson Mandela is verfilmd. Het huwelijk hield niet stand. Regisseur Darrell Roodt, met Terrence Howard als Nelson Mandela.

 

 

'INVICTUS' (2009): Ook Clint Eastwood maakte een film over het Zuid-Afrikaanse icoon. Zijn film gaat over de nationale rugbyploeg van Zuid-Afrika die in 1995 onder aanmoediging van de president de wereldbeker wint en zo het verdeelde land verenigt. Morgan Freeman speelt de hoofdrol.

 

 

'GOODBYE BAFANA' (2007): De racistische cipier James Gregory bouwt een bijzondere relatie op met Nelson Mandela tijdens diens gevangenschap. Regisseur: Bille August. Dennis Haysbert vertolkt Mandela.

 

 

'MANDELA AND DE KLERK' (1997): In 1990 kondigt de Zuid-Afrikaanse president de vrijlating van Nelson Mandela aan, die 27 jaar in gevangenschap doorbracht. De meeste scènes zijn op de historische locaties gefilmd. Regisseur Joseph Sargent gebruikte ook archiefbeelden. Sidney Poitier vertolkt de hoofdrol.