Begrafenis Mandela op zondag 15 december
Nelson Mandela werd 95 jaar. Foto: Photo News

Nelson Mandela, die gisteravond overleed op 95-jarige leeftijd, wordt volgende week zondag op 15 december begraven in Johannesburg. Hij krijgt een staatsbegrafenis. Dat heeft de Zuid-Afrikaanse president Jacob Zuma bekendgemaakt.

Mandela zal worden begraven in het familiegraf in Qunu, zei president Zuma, een plattelandsdorp in de provincie Oost-Kaap waar hij zijn kindertijd doorbracht. Vlaggen zullen tot na de begrafenis halfstok hangen.

De nationale herdenking voor de eerste zwarte president van Zuid-Afrika zal plaatsvinden op 10 december, in het FNB-stadion in Johannesburg, ook bekend als Soccer City, waar ook de finale van het wereldkampioenschap voetbal werd gespeeld in 2010.

Van 11 tot 13 december zal het lichaam van ‘Madiba’, zoals hij liefkozend werd genoemd, opgebaard liggen in het Uniegebouw in Pretoria, de zetel van de Zuid-Afrikaanse regering.

Zuma riep alle Zuid-Afrikanen op om samen te komen in hun woningen, gebedshuizen en andere plekken om te bidden, te mediteren en terug te kijken op Mandela’s leven. Hij bedankte alle Zuid-Afrikanen voor de steun en het respect dat ze hebben getoond sinds Mandela in juni werd opgenomen met een longontsteking.

De dag van de begrafenis zullen ook de vlaggen op de Belgische overheidsgebouwen halfstok hangen. Dat heeft premier Elio Di Rupo eerder op de dag gezegd. De eerste minister zal zelf de begrafenis bijwonen. Di Rupo zei dat Mandela een inspiratiebron zal blijven voor miljoenen burgers.

‘Hij is een voorbeeld van moed en hoe een droom te realiseren. Hij was een uitzonderlijke persoonlijkheid die voor een universeel ideaal vocht. Daarom zullen we, op de dag van zijn begrafenis, de vlaggen aan de overheidsgebouwen in ons land halfstok hangen.’

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in