Ruzie tussen broer en zus lang niet altijd onschuldig
Foto: ss
Eén op de drie jongeren maakt wekelijks ruzie met broer of zus. Bij één op de vier gebeurt dat zelfs elke dag. Dat blijkt uit een onderzoek van psychologe Smadar Celestin-Westreich van de VUB. Onschuldig geplaag? ‘Toch niet. Fysiek en verbaal geweld zijn nooit normaal gedrag. Ouders komen beter tussenbeide', schrijft Het Nieuwsblad.

De afstandsbediening, de afwas of een uurtje PlayStation: ze zorgen in elk gezin wel eens voor conflicten. En toch mag een ruzie tussen broers en zussen niet zomaar als een banaal akkefietje geklasseerd worden. Dat stelt psychologe Smadar Celestin-Westreich.

Ze onderzocht bij zo’n 600 Vlaamse twaalf- tot achttienjarigen welke relatie ze hebben met hun broers en zussen. Een derde van de tieners maakte minstens één keer per week verbaal ruzie. Bij een vierde kwam het zelfs tot dagelijks plagen, roepen, schelden en kleineren. Maar er werd ook gedreigd met elkaar pijn te doen, met elkaars angsten of met bezittingen afnemen.

De ruzies tussen broer en zus zijn echter niet zo onschuldig als we ze soms wel afdoen. ‘Fysiek en verbaal geweld zijn vormen van huishoudelijk geweld. Ons onderzoek toont aan dat één op de drie à vier kinderen elke dag stress ervaart', klinkt het.

'Dat mag je niet onderschatten, zeker omdat ze nog een leven lang met elkaar verder moeten en omdat die conflicten soms ook later nog gevolgen hebben. Tegelijk is de grens tussen een gezond meningsverschil en ongezond geweld erg dun.'

In De Standaard getuigde Anja eerder deze week over de pesterijen van haar broer, die voor haar genoeg waren om eens volwassen volledig met hem te breken.

Lees het artikel dat maandag verscheen in onze krant: