John de Mol wil Sanoma uitkopen bij SBS Nederland
Televisieproducent John de Mol

Televisieproducent John de Mol zint op een volledige overname van tv-bedrijf SBS in Nederland. Hij heeft het Finse mediaconcern Sanoma voorgesteld om diens belang van 67 procent voor 373 miljoen euro over te nemen. Dat schrijft Het Financieele Dagblad. SBS staat evenwel niet te koop.

Met een overname zou De Mol volledig grip krijgen op SBS, dat er tot dusver niet in is geslaagd de kijker en masse weer voor zich te winnen. Dit zou deels liggen aan de moeizame relatie tussen de Nederlandse producent en Sanoma.

Samen kochten zij in 2011 de Nederlandse SBS-zenders SBS6, Net5 en Veronica plus Veronica Magazine voor ruim 1 miljard euro van het Duitse tv-concern ProSiebenSat.1. Eerder dit jaar bleek al dat zij honderden miljoenen euro’s hadden afgeschreven op hun bezitting.

Een woordvoerder van het mediabedrijf van de Mol, Talpa, heeft intussen bevestigd dat een voorstel is gedaan aan Sanoma.

'Niet te koop'

SBS staat echter niet te koop. 'SBS staat niet te koop en komt ook niet te koop. We zijn meer vastberaden dan ooit om van SBS een succes te maken', aldus de woordvoerder van Sanoma. 'Het is duidelijk dat er verdere maatregelen nodig zijn om de prestaties van de zenders te verbeteren, en we hebben meer dan ooit geïnvesteerd in de kanalen', voegde hij toe. Hij wilde desgevraagd niet aangeven of er contact is geweest met De Mol.

Sanoma en De Mol kochten het tv-bedrijf SBS Nederland in 2011 van de Duitse mediagroep ProSiebenSat.1. Sanoma werd toen voor tweederde eigenaar, Talpa kreeg 33 procent van de aandelen. SBS is na RTL de grootste televisiemaatschappij van Nederland met drie tv-zenders: Net5, SBS 6 en Veronica. Ook de Veronica Uitgeverij, de uitgever van het Veronica Magazine en tv-gids Totaal TV, valt onder SBS.

SBS België, met de toenmalige zenders VT4 en VIJFtv, werd in die periode overgenomen van het Duitse ProSiebenSat door Corelio, Sanoma en Wouter Vandenhaute/Erik Watté.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig