‘Verhofstadt liberale kandidaat EU-commissie’
Foto: BELGA

De liberale leiders van Nederland, België en Luxemburg willen dat Guy Verhofstadt de liberale kandidaat wordt voor het voorzitterschap van de nieuwe Europese Commissie. Ze zijn het daar woensdag in Den Haag over eens geworden.

Onder meer de Nederlandse premier en VVD-leider Mark Rutte, D66-leider Alexander Pechtold en Open VLD-voorzitster Gwendolyn Rutten waren aanwezig in Den Haag.

Verhofstadt aast al langer op de kandidatuur en de kans is groot dat hij die krijgt. De kans dat hem dat effectief de job van voorzitter van de Europese Commissie zal opleveren, is klein. Verhofstadt is nu leider van de liberale fractie in het Europees parlement.

Verhofstadt staat bekend als eurofiel en is daardoor niet onomstreden. De Nederlandse liberaal Mark Verheijen noemde hem onlangs een groter gevaar dan tegenstanders van de EU, zoals Marine Le Pen van het Franse Front National.

De Europese liberalen beslissen in februari definitief wie hun kandidaat wordt om de nieuwe Europese Commissie te leiden. Ook eurocommissaris voor begroting Olli Rehn (een Fin) zou kandidaat zijn.

De Europese Commissie wordt nu voorgezeten door de Portugees José Manuel Barroso, een christendemocraat. De nieuwe Europese Commissie treedt aan na de verkiezing van het Europees parlement in mei.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig