Kwade leerkrachten moeten duizenden euro’s loon terugbetalen
Foto: shutterstock

Een honderdtal leerkrachten is kwaad op de onderwijsadministratie. Door een fout moeten ze duizenden euro’s terugbetalen, wat niet in goede aarde valt. Dat schrijft Het Laatste Nieuws woensdag.

Meer dan honderd leerkrachten kregen vorig jaar achterstallig loon terug. Niet bijzonder, want het Agentschap voor Onderwijsdiensten (AgODI) betaalt loon dat leerkrachten door een foute rekening of foute informatie niet kregen, zonder problemen alsnog.

Die wetgeving veranderde op 1 januari van vorig jaar, toen beslist werd dat alleen het achterstallig loon van de laatste 5 jaar nog betaald kan worden. Daarvoor kon dat met het achterstalling loon van de laatste 10 jaar.

Helaas voor de leerkrachten gebeurde vorig jaar een fout bij het AgODI. Meer dan honderd leerkrachten kregen loon terug waar ze eigenlijk geen recht meer op hadden en dat moeten ze terugbetalen.

Een schande, zegt een 58-jarige lerares uit Limburg in Het Laatste Nieuws. Zij moet liefst 3.187,47 euro terugbetalen en een collega zelfs 50.000 euro. ‘Blijkbaar gaat het om geld waar ik eerst wel recht op had, maar door een wetswijziging plots geen recht meer op had. Met dat geld heb ik mijn living heringericht.’

Het gaat om 150 gevallen, zegt Raf De Weerdt van onderwijsvakbond ACOD. ‘Ik vrees dat er weinig tegen te beginnen valt.’