Wensouders baby D. vrijgesproken van mensonterende behandeling
Bart Philtjens en Geertrui Praet. Foto: PDW

De wensouders van baby D. uit Sint-Lievens-Houtem zijn in beroep vrijgesproken. De draagmoeder werd veroordeeld tot één jaar cel met uitstel, haar partner kreeg een geldboete van 1.650 euro. De Nederlandse ouders bij wie de baby nu verblijft, kregen elk acht maanden cel met uitstel.

In eerste aanleg werden de zes betrokkenen allen schuldig bevonden aan de onterende behandeling van het kind. Maar het hof van beroep in Gent oordeelde dat de wensouders, Bart Philtjens en Geertrui Praet, nooit de intentie hadden het kind te beschouwen als koopwaar, maar ter goeder trouw hadden gehandeld.

De draagmoeder en haar partner werden wel veroordeeld. Volgens het hof werd het kind verkocht aan de meest biedende. 'Ze waren duidelijk uit op geldgewin en boden het kind op het internet aan de meest biedende aan.' De draagmoeder werd veroordeeld tot een jaar cel met uitstel, haar partner -die volgens het hof ook meehielp bij de verkoop- kreeg een boete van 1.650 euro. Van elk van hen wordt ook 6.000 euro verbeurd verklaard, samen de 12.000 euro die ze voor de baby van de Nederlandse koopouders hebben ontvangen.

De Nederlandse koopouders werden eveneens veroordeeld. Zij wisten volgens het hof van het bestaan af van Philtjens en Praet en wisten ook dat het kind daar nog steeds gewenst was. Dat het kind in Nederland in een liefdevolle omgeving opgroeit vindt het hof maar normaal en geen reden om de vrijspraak te verlenen. Ze worden beiden veroordeeld tot 8 maand gevangenisstraf met uitstel.

De straffen vielen allen licht uit omdat het hof toegeeft dat de redelijke termijn overschreden is. De andere partijen kunnen ook nog in beroep gaan tegen het vonnis. De Nederlandse koopouders kregen een boete van 1.650 euro en de Belgische wensouders kregen opschorting van straf. De zaak zal in de loop van volgend jaar door het Gentse hof van beroep behandeld worden.

Baby D. werd geboren op 26 februari 2005. De draagmoeder uit Sint-Lievens-Houtem beloofde het kind aan Geertrui Praet en Bart Philtjens uit Antwerpen. Philtjens leverde het sperma waarmee de draagmoeder zich liet insemineren. Ook uit later DNA-oonderzoek is gebleken dat Philtjens de biologische vader is. Maar de draagmoeder vertelde hen tijdens de zwangerschap dat ze een miskraam had gehad. Samen met haar partner verkocht ze het meisje na de geboorte aan een Nederlands echtpaar uit Leusden. Later kregen zij ook uiteindelijk de voogdij van het kind toegewezen.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig