Een Amerikaanse rechter heeft het faillissement van Detroit goedgekeurd. Dat geeft de Amerikaanse stad tijd om een oplossing te zoeken voor haar immense schuldenberg.

Detroit vroeg afgelopen zomer het faillissement aan omdat het kreunt onder een schuldenberg van meer dan 18 miljard dollar. Het stadsbestuur had bij de rechter om bescherming gevraagd tegen schuldeisers, omdat essentiële diensten anders niet meer geleverd konden worden, zoals vuilnisophaling of straatverlichting voorzien.

Die bescherming krijgt het nu. Het gaat om het grootste gemeentelijke faillissement in de Amerikaanse geschiedenis, en het betekent meteen ook een nederlaag voor gepensioneerden, vakbonden en pensioenfondsen, die fel tegen een beschermde status waren. Zij dreigen nu veel geld te verliezen. Ook enkele grote banken hebben geld in de stad gestoken, maar die zijn verzekerd.

Detroit had lange tijd een bloeiende auto-industrie en telde in de jaren ‘50 1,8 miljoen inwoners. Sindsdien is dat aantal gedaald tot zo’n 700.000. Bedrijven en mensen met een middeninkomen hebben de stad de voorbije zestig jaar massaal verlaten.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig