Verkoopverbod voor HTC in Verenigd Koninkrijk

De Taiwanese smartphonebouwer HTC heeft in Groot-Brittannië de duimen moeten leggen in een patentzaak tegen zijn Finse concurrent Nokia. Volgens een Britse rechter overtreedt de HTC One Mini zes Nokia-patenten. Vanaf 6 december mag de smartphone niet meer verkocht worden in het Verenigd Koninkrijk. Dat meldt Bloomberg.

Het gaat om een ‘uitgesteld’ verkoopverbod waarmee aan HTC de kans gegeven wordt om in beroep te gaan. Een direct verkoopverbod voor de HTC One Mini in Groot-Brittannië zou het Taiwanese bedrijf ‘aanzienlijke’ schade berokkenen. Volgens de Britse rechter bevat het HTC-model verscheidene chips die een inbreuk vormen op diverse Nokia-patenten.

HTC blijft erbij dat een verkoopverbod niet gerechtvaardigd is. De onderdelen die een inbreuk vormen op de patentwetgeving zijn volgens de Taiwanese smartphone-ontwikkelaar immers klein. In afwachting van het hoger beroep dat nu werd aangetekend heeft HTC de invoer van de HTC One naar het Verenigd Koninkrijk stopgezet.

Nokia en HTC vechten al een tijdje een procedureslag uit in verschillende landen. Volgens het Finse bedrijf schenden de Taiwanezen meerdere patenten. In Nederland won Nokia niet zo lang geleden een zaak rond de microfoon die in de HTC One wordt gebruikt. Nokia bezit het patent op die technologie.

In Nederland is er geen verkoopverbod opgelegd. Van een Europese patentregeling is immers nog geen sprake.