‘Arafat toch gestorven aan natuurlijke doodsoorzaak ’
Foto: REUTERS

Experts die werden aangeduid door het Franse gerecht om de dood van de Palestijnse president Yasser Arafat in 2004 te onderzoeken, hebben in een nieuw rapport verklaard dat ze niet achter de hypothese staan van vergiftiging. Dat heeft een bron dichtbij het onderzoek gemeld.

‘Het rapport verwerpt de hypothese van de vergiftiging en gaat in de richting van een natuurlijke dood’, aldus de bron. In het rapport zou staan dat Arafat gestorven is door ouderdom, na een infectie.

Na een klacht tegen onbekenden voor de moord op Arafat door zijn weduwe in 2012, werden een zestigtal bloedstalen onderzocht door Russische, Zwitserse en Franse onderzoeksteams. De teams onderzochten onafhankelijk van elkaar verschillende stalen en kwamen niet in contact met elkaar.

Het Zwitserse team maakte eerder deze maand zijn resultaten bekend. Ze sluiten niet uit dat Arafat vergiftigd werd, omdat in zijn bloed een abnormaal hoge hoeveelheid polonium-20 werd teruggevonden. Ze kunnen echter ook geen uitsluitsel geven dat de grote hoeveelheid polonium aan de oorzaak lag van zijn dood.

Arafat stierf op 11 november 2004 op 75-jarige leeftijd in een militair hospitaal bij Parijs. Er werd toen geen autopsie gedaan op het lichaam.