‘Vlaamse regering steekt kop in het zand’
Foto: Photo News

De Vlaamse oppositie reageert bijzonder kritisch op de meerjarenbegroting van N-VA-begrotingsminister Philippe Muyters. De Vlaamse regering heeft de impact van de zesde staatshervorming onvoldoende voorbereid, klinkt het.

‘De rekenkunde van minister Muyters is van het gekste dat ik al gezien heb’, reageert Open VLD-parlementslid Dirk Van Mechelen. Volgens de Vlaamse liberalen tonen de cijfers alvast wel aan dat de Vlaamse begrotingsbeleid gefaald heeft en dat de volgende Vlaamse regering een zware factuur erft.

Uit de meerjarenbegroting, die vandaag in het Vlaams Parlement zal worden voorgesteld door Vlaams minister van Begroting Muyters, blijkt dat Vlaanderen 7 miljard euro minder zal ontvangen als gevolg van de zesde staatshervorming, zo schrijven De Tijd en het Belang van Limburg.

Dat komt omdat een reeks bevoegdheden naar de deelstaten overgeheveld worden, maar dat niet alle bijbehorende geldpotjes meegaan. Daarnaast zijn zorgen de kosten voor de vergrijzing, de ambtenarenpensioenen en de pendeldotatie voor een extra kostenplaatje van ongeveer 800 miljoen. Onder meer dankzij stijgende inkomsten en dalende rente-uitgaven blijft de vereiste besparingsronde wel beperkt tot 2,4 miljard.

Volgens LDD-fractieleider Lode Vereeck heeft de Vlaamse regering de impact van de zesde staatshervorming onvoldoende voorbereid. Dirk Van Mechelen vult aan: ‘De cijfers bewijzen wat wij samen met de SERV al jaren zeggen, namelijk dat de Vlaamse regering haar kop in het zand steekt.’

Minister Muyters zei al in De Tijd dat hij zich niet kon voorbereiden omdat het lang geduurd heeft voor de juiste omvang precies kon worden ingeschat. De N-VA-minister weerlegt ook dat Vlaanderen buffers had kunnen inzetten. ‘Zo’n buffer kan je enkel inzetten in hetzelfde jaar. Je kan geen buffers overdragen naar een volgend jaar’, zei hij in het VRT-radioprogramma De Ochtend.

Van Mechelen reageert: ‘Toen ik begrotingsminister was, legden we een conjunctuurprovisie aan van 1 procent van de gedeelde en samengevoegde belastingen, ofwel 200 miljoen euro. De niet gebruikte provisies staken we dan in een toekomstfonds.’ Volgens Van Mechelen maakt de Vlaamse regering al jaren de fout van geen reserves aan te leggen en al het geld op te souperen.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig