Na de driedubbele kettingbotsing op de A19 in Zonnebeke-Beselare, waar dinsdagmorgen een dode is gevallen, verblijven nog zes mensen op intensieve zorgen, onder wie één in levensgevaar.

Woensdagmorgen liggen nog zes mensen op de afdeling intensieve zorgen, vijf onder hen zijn buiten levensgevaar. In totaal liggen er nog 22 gewonden in de verschillende ziekenhuizen in Ieper, Menen, Kortrijk en Roeselare.

Er liepen nog 46 mensen verwondingen op, maar die mochten in de loop van dinsdagavond al terug naar huis. Het ging voornamelijk om mensen met snijwonden of breuken.

Voor vijf mensen moest het OCMW plaats voorzien. Die vijf buitenlandse chauffeurs kregen een plaatsje in een nabijgelegen B&B.

18 uur afgesloten

De eerste kettingbotsing vond dinsdag plaats rond 9.30 uur in de richting van Kortrijk. Even later volgde er een tweede botsing in dezelfde richting en daarna was er ook een kettingbotsing in de richting van Ieper, ter hoogte van Geluveld.

De A19 was ongeveer 18 uur lang afgesloten in beide richtingen (vanaf Ieper tot voorbij Zonnebeke), maar is inmiddels helemaal vrijgemaakt. De takelwerken gingen de hele nacht door. Om dat mee mogelijk te maken, had de brandweer verlichting geplaatst. Een deskundige van het parket onderzoekt nu alle wrakken.

'Concert van schurend metaal'

'De chaos is enorm', zei provinciegouverneur Carl Decaluwé dinsdag. Getuigen van de ongevallen spraken van een 'muur van mist' en vrijwel geen zichtbaarheid. 

Het parket van Ieper bevestigde dinsdagavond dat de mist inderdaad de oorzaak van de ongevallen was.

'Verschillende minuten lang gebeurde hier het ene ongeval na het andere, luidt het. 'Het was als een concert van schurend metaal. Opeens stond ik voor een witte muur en zag ik een koffer opduiken. Ik heb vier of vijf tikken gekregen. Ik weet ook niet hoe het gebeurd is', aldus een andere betrokkene.

Het provinciaal rampenplan en het medisch noodplan waren van kracht en er was een vliegverbod boven de omgeving van het ongeval. Alleen politie en medische helikopters mochten vliegen, maar ook zij worden gehinderd door de mist.

'Alle betrokken wagens werden in beslag genomen door het parket', klinkt het in crisiscentrum van provinciegouverneur Carl Decaluwé.

Een aantal politici, onder meer Vlaams minister-president Kris Peeters, hebben hun medeleven betuigd. Ook premier Di Rupo stak via Twitter de slachtoffers een hart onder de riem.

Rode Kruis

Het Rode Kruis roept intussen op om bloed te geven voor de slachtoffers.

 

Op Twitter verschenen ook meerdere foto's van de zware kettingbotsing: