Nationaal stadion zonder atletiekpiste op Heizel

Er is een akkoord bereikt over de plannen voor het nationaal voetbalstadion. Dat komt toch op de huidige Parking C aan de Heizel, zo werd bekendgemaakt op een persconferentie op het stadhuis van Brussel. De Memorial Van Damme blijft tot 2020 doorgaan in het Koning Boudewijnstadion.

 De betrokken partijen in het stadiondossier hebben een prinicipe-overeenkomst om het nieuwe stadion voor de Rode Duivels op parking C van de Heizel te bouwen, zonder atletiekpiste. Ook voetbalclub Anderlecht zou in dat stadion gaan spelen.

Het stadion zal 50.000 zitplaatsen tellen, met 10.000 extra zitjes voor grote gebeurens. Er zullen in totaal 31 evenementen per jaar georganiseerd worden.

Volgend jaar beslissing financiële haalbaarheid

Er bestaat echter nog onduidelijkheid of het nieuwe stadion wel financieel haalbaar is. Eerder concludeerde adviesbureau Deloitte dat er zonder budgettaire steun van de Vlaamse en Brusselse gewesten te weinig privé-investeerders zullen gevonden worden. Het totale kostenplaatje wordt geraamd op 314,3 miljoen euro.

De verschillende partijen toonden zich op de persconferentie echter optimistisch dat er voldoende privé-investeerders gevonden zullen worden om het financiële plaatje te doen kloppen. Begin volgend jaar wordt definitief over de haalbaarheid beslist, en daarna zal eventueel een kandidatuur voor het EK 2020 ingediend worden.

Aan de atletiekwereld werd beloofd dat die nog tot 2020 gebruik kan maken van het Koning Boudewijnstadion. Er wordt ook gekeken voor een nieuw stadion dat enkel voor atletiek bestemd zal zijn. Tegen 2015 moet er daar een beslissing over genomen worden.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig