Bier voor 1 euro
Foto: rr
Afgelopen weekend nam Grégory me mee uit naar cafés waar men bier serveert voor 1 euro. Een stapje in de wereld zetten is een dure aangelegenheid voor mensen met een beperkt budget en gebeurt dan ook uitzonderlijk. Er wordt enorm bespaard op het sociaal leven. Hij noemt onze uitstap dan ook 'la tournée des grands-ducs'.

Best grappig als je weet wat dit feitelijk betekent: 'In luxe uitgaan, zonder te tellen'. We bezoeken twee cafés in Brussel en het is best gezellig.

Grégory vertelt honderduit. Hij komt uit een familie met 23 kinderen (hij maakt zelfs deel uit van een vierling), die allemaal geplaatst werden. Hij heeft 3 jaar onder een brug in Evere geslapen tot vzw Corvia hem opviste. Hij wordt boos als hij het over zijn boete voor zwartrijden bij de NMBS heeft, daterend uit zijn tijd als dakloze. Die is nu reeds opgelopen tot 20.840 €, terwijl hij ondertussen de schuld voor de bevalling van zijn vrouw probeert af te lossen. Mijn avond kost me 6,20 €.

Een dakloze die probeert geld te schooien, wordt weggelachen door Grégory. Hij legt me uit dat gezien het voorkomen van de man en het feit dat hij niks bij zich heeft, hij onmogelijk dakloos kan zijn.

Mijn metekindje treedt op met haar dansgroep in het Waalse Ath. Ik beloofde haar om te komen kijken en een woord is een woord! Zonder wagen is er maar 1 optie: de trein. De goedkoopste formule is een weekendbiljet voor 9,20 €. Daar komt nog 10 € ingang bovenop. Maar het kindergeluk kan niet op als ze mij en haar oma ziet verschijnen. Mijn geld slinkt zo wel als sneeuw voor de zon. Er rest me momenteel nog 37,60 € voor ongeveer 2 weken.

Honden

Ik ben nog nooit zo lang in mijn bed blijven liggen als deze zondag. Om 11 uur ben ik eruit gestapt. Het was ijskoud, dus heb ik maar even een elektrisch vuurtje opgezet in mijn badkamer. Om mijn zinnen te verzetten, ben ik de honden gaan lenen bij mijn moeder en heb ik een wandeling gemaakt.

De viervoeters vinden het duidelijk fijn dat mijn sociaal leven afbrokkelt, ze strekken graag de pootjes. Daarenboven vrolijken ze me op. Wie zei ook weer:  'Er is op de wereld geen beter psychiater dan een hond die je gezicht aflikt?'

Ik heb een mail ontvangen van een OCMW-raadslid uit Brasschaat, die een inleefactie hield. De raadsleden kregen de opdracht om met een budget van 10 € een nieuwe (tweedehands) outfit te zoeken én een gezonde maaltijd met voor-, hoofd- en nagerecht te bereiden voor de groep met een maximumprijs van 3 € per persoon. Een goede oefening in rekenwerk dat ze alle collega’s aanraden. Bij deze…

Zondagnamiddag werd ik uitgenodigd op de koffie bij een vriendin. Ik wilde een cake bakken, maar na een blik in de frigo merkte ik op dat ik bijna geen boter meer had. Eieren, bloem en suiker waren er wel. Maar dan viel mijn oog op de mayonaise en ik herinnerde me dat een Poolse vriendin haar gebak ermee maakt. Deze vetstof is volgens haar de perfecte vervanger voor boter. Mijn vriendin prijst de uitstekende cake en ik zwijg in alle talen! Een beetje creativiteit in de keuken, bracht me dus weer een hele stap vooruit.