Oudste gevangene van ons land overleden
Jan Caubergh. Foto: kde
Hij vermoordde zijn zwangere buurmeisje, schoot een agent neer, wurgde zijn vriendin en hun vijf maanden oude dochtertje en probeerde daarnaast ook nog een verpleegster en een begeleider te doden. De oudste gedetineerde van ons land, viervoudig moordenaar Jan Caubergh (79), is dit weekend overleden in de ziekenboeg van de Brugse gevangenis.

34,5 jaar zat Jan Caubergh (79) onafgebroken in de cel. Daarmee was de man samen met die andere meervoudige moordenaar, Roland Feneulle (60), de op één na langst zittende gedetineerde van ons land. Alleen Staf Van Eyken, de 'Vampier van Muizen', zit al langer in de cel. Feneulle, de kompaan van Freddy Horion, overleed afgelopen maand. Afgelopen weekend blies ook Caubergh zijn laatste adem uit.

Volgens goedgeplaatste bronnen stierf Caubergh in de ziekenboeg van de gevangenis in Brugge. Hij overleefde de voorbije jaren drie hartaanvallen en was ernstig ziek. Hij was hulpbehoevend en kon zich nog amper verplaatsen.

Toch was de man een gewelddadige moordenaar. Hij pleegde vier moorden.

'De bende van Rekem'

In de jaren zestig stonden hij, zijn broer Jaak en twee trawanten in Limburg bekend als ‘de bende van Rekem’. Op een nacht, in oktober 1964, drongen ze binnen in een kindertehuis. Het liep uit de hand. Caubergh vuurde er acht keer op een jonge monitrice, Maria Baens. De vrouw raakte levensgevaarlijk gewond, werd blijvend invalide en pleegde getraumatiseerd zelfmoord.

Caubergh vluchtte naar Duitsland, werd opgepakt en veroordeeld tot 25 jaar dwangarbeid.

Na elf jaar kwam hij in augustus 1977 vervroegd vrij. Maar twee jaar later, in Schoten, liep het weer mis. Cauberg, op dat ogenblik 45, verkrachtte er zijn zwangere buurmeisje van 19, Yvonne Smits. Hij doodde haar nadien met een kogel in de rug. Toen niet veel later twee agenten aan zijn deur stonden, schoot hij een van hen neer.

Caubergh bleek die dag ook zijn 24-jarige vriendin Rina Van ­Geldorp en hun vijf maanden ­oude dochtertje Nicky te hebben gedood. Hij kreeg daarvoor in ­februari 1982 de doodstraf, omgezet in levenslang.