Waar ging het fout bij Electrawinds?
Foto: Photo News

Het financiële debacle rond de groenestroomproducent Electrawinds heeft bij momenten soap-allures gekregen. Een overzicht van de hoofdrolspelers en intriges.

Wie is wie?

De betrokkenen binnen en buiten het bedrijf zijn opgedeeld in twee kampen: er zijn de oorspronkelijke eigenaars, en een groep investeerders die hen aan de kant wil schuiven om de boel overeind te houden

Luc Desender is de oprichter en CEO van Electrawinds. Hij is met zijn NV Winpar nog steeds hoofdaandeelhouder van het bedrijf
Jos Sluys is de financier van de privéholding Luc Desender. Voor de leningen die hij aan Desender heeft toegekend heeft hij aandelen Electrawinds in onderpand gekregen. Als Desender niet langer kan betalen aan Sluys, dan krijgt Sluys de aandelen in handen. Dat geeft hem de facto dus dezelfde belangen als de aandeelhouders. Sluys stelt zich erg stug op bij de onderhandelingen
• De Vlaamse investeringsmaatschappij Gimv is een van de grootste schuldeisers van Electrawinds. Via zijn fondsen heeft het 53 miljoen euro achtergestelde leningen verstrekt aan het bedrijf.
• Het Vlaams overheidsfonds PMV, het federale fonds FPIM en het met Gimv en Belfius verbonden infrastructuurfonds DG Infra+ zitten in hetzelfde schuitje, al hebben zij veel minder ingebracht dan Gimv.
Fortino is het investeringsbedrijf van oud-directeur van Telenet Duco Sickinghe. Fortino is op zich een buitenstaander, aangezien het geen aandeelhouder of schuldeiser is. Maar de holding wil graag een belang verwerven in Electrawinds
Groenkracht is een coöperatieve die kleine beleggers samenbrengt om te beleggen in groene stroom. Een groot deel van het kapitaal is geïnvesteerd in achtergestelde leningen aan Electrawinds.
Tecteo is een Waalse intercommunale die op erg diverse vlakken actief is. Vooral op gebied van energie en telecom, maar het kocht onlangs ook de kranten van de groep L'Avenir op.

 

Waar ging het fout?

Sinds de oprichting houdt de groep rond Luc Desender stevig de touwtjes in handen bij Electrawinds. Volgens sommigen besturen ze het alsof het hun privébedrijf is, terwijl er wel 137,5 miljoen euro geld van overheidsfondsen in gepompt is, en het concern genoteerd is op de beurs van Frankfort.

Herhaaldelijk werd een schaalvergroting afgehouden. Zo werd Aspiravi, een groenestroombedrijf met bijna 100 gemeentelijke aandeelhouders, afgewezen als mogelijke fusiepartner. Ook Colruyt toonde interesse in Electrawinds, maar dat werd afgeblokt. Gimv stelde in 2012 voor om extra geld op te halen, maar ook dat vond het bedrijf niet nodig.

Zo verdween een groot aantal kansen, terwijl het bedrijf wel extra kapitaal nodig had. Tegen midden december 2013 moeten een aantal leningen aan de banken worden terugbetaald. Nieuwe gesprekken over kapitaalinjecties leidden dit jaar tot niets.

Welke reddingsplannen zijn er geweest?

• Tot eind oktober ging Electrawinds uit van een kapitaalinjectie. Daarvoor werd gepraat met een grote investeerder, maar die haakte af. Naar verluidt zou het om de Nederlandse energieproducent Eneco gegaan hebben, maar dat is nooit officieel bevestigd.

• Al snel na het afhaken van die investeerder duikt Fortino op. De groep rond Sickinghe toont zich bereid te investeren, samen met de bestaande schuldeisers Gimv, PMV en DG Infra+. De voorwaarden zijn echter niet mals: de nieuwe investeerders eisen de controle over te nemen, en het belang van de huidige aandeelhouders zou verwateren.

• De bestaande aandeelhouders, met op kop schaduwinvesteerder Sluys beginnen in sneltempo na te denken over een alternatief plan.

• Op woensdag 20 november komt de zaak in een stroomversnelling. Fortino, Gimv, DG Infra+ en PMV stellen voor 47,5 miljoen euro te investeren in het fonds. Ook FPIM steunt dit voorstel. Maar Electrawinds moet wel binnen de 48 uur antwoorden

• Een dag later vraagt de raad van bestuur al om meer tijd om het voorstel te bekijken. Maar ook na het weekend laat Electrawinds niets van zich horen, waarmee het bod vervalt. In plaats daarvan laat het bedrijf wel weten zichzelf nog één week te geven om een faillissement af te wenden. Als dat niet lukt zou het de boeken neerleggen.

• Op 28 november stelt Winpar voor om de groep op te splitsen. De schuldeisers zouden de Belgische afdeling in handen krijgen. Maar dit voorstel wordt meteen afgeschoten

• In een poging de brokken te lijmen stelt Fortino een dag later een afgezwakt plan voor. Ze zetten de deur open zodat ook bestaande aandeelhouders op een kapitaalverhoging kunnen intekenen. Maar Jos Sluys wil daar niets van weten.

• Op 2 december verstrijkt de zelf opgelegde deadline om de situatie te deblokkeren. Maar de betrokkenen zien wel reden om nog verder te praten. Voor hoelang is niet duidelijk.

• Belangstellenden zijn uit op delen van Electrawinds. In eerste instantie komen een Iers windpark en de biostoomcentrale in Oostende in de etalage te staan.

• Ondertussen groeit de ophef over aandeelhouder Groenkracht. De beleggers dreigen hun inleg te verliezen, terwijl Test-Aankoop eerder nog een investering hierin aanbeveelde. Ook vice-premier Vande Lanotte (SP.A) komt in het oog van de storm als oud-voorzitter van Electrawinds

• Op 9 december gebeurt het onvermijdelijke, en vraagt Electrawinds bescherming tegen de schuldeisers. Eerder op de dag presenteerde het bedrijf nog nieuwe verliescijfers.

• Tijdens de zitting over de bescherming tegen schuldeisers blijkt op 19 december dat Tecteo bereid is om Electrawinds ter hulp te schieten met een overbruggingskrediet van 50 miljoen euro.