‘Website Obamacare werkt opnieuw naar behoren’
Foto: REUTERS

De overheidswebsite die het de Amerikanen mogelijk maakt om een federale ziekteverzekering aan te vragen, werkt opnieuw naar behoren. Dat beweert althans de regering van Barack Obama, maar zondag kwamen er nog meldingen van problemen met de site die regelmatig plat leek te gaan.

De Amerikaanse overheid had zichzelf de deadline van 1 december opgelegd om de technische problemen op te lossen. De voorbije maanden kampte de website met zware technische mankementen, waardoor de hervorming van de gezondheidszorg - zogenaamde Obamacare - een maat voor niets dreigde te worden. Ook de populariteit van de president kwam hierdoor zwaar onder druk.De website, healthcare.gov , wordt al sinds de opstart geplaagd door foutmeldingen en ‘bugs’. Er konden zich amper Amerikanen inschrijven voor de nieuwe federale ziekteverzekering.

Een eerste poging in oktober loste al een deel van de foutmeldingen op, maar tegelijk konden slechts 1.000 Amerikanen tezelfdertijd zich aanmelden of de website blokkeerde. Nu zijn er dan 50.000 tegelijkertijd, of zo’n 800.000 per dag, zegt de administratie.

De hele zaterdagnacht is er voortgewerkt: meer dan 400 actiepunten zijn er opgelost, met behulp van extern consultant Jeffrey Zients.

‘Er is heel wat vooruitgang geboekt, maar de volgende weken en maanden moet er nog meer werk verzet worden om de website te verbeteren’, staat in het rapport van acht pagina’s. De site lijkt af en toe inderdaad nog onbereikbaar te zijn.

Het wordt nu afwachten hoe de gebruikers de werking van de website zullen ervaren. Amerikanen zonder ziekteverzekering hebben tot 23 december om zich in te schrijven voor het systeem dat op 1 januari van start gaat.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig