Museum Kazerne Dossin lokte vijfde meer bezoekers dan verwacht in eerste jaar
Foto: BELGA

Holocaustmuseum Kazerne Dossin in Mechelen heeft in zijn eerste jaar ongeveer 102.000 bezoekers over de vloer gehad. Daarmee wordt een verwacht bezoekersaantal van 80.000 ruim overschreden. Dat is zondag op een persconferentie bekendgemaakt.

Op 1 december vorig jaar opende in Mechelen het vernieuwde museum Kazerne Dossin zijn deuren voor het grote publiek. Sindsdien werden 102.000 bezoekers geteld.

'Dat is flink boven de verwachtingen. Vooraf dachten we aan 70.000 tot 80.000 bezoekers', aldus communicatieverantwoordelijke Sara Verhaert. 'Scholen komen de kazerne massaal bezoeken. Tegenover het vorige museum gaat het om een verdrievoudiging van het bezoekersaantal.' Volgens Verhaert is er met het Holocaustverhaal en een gedeelte over mensenrechten een inhoudelijke verbreding geweest.

Buitenland

In de komende jaren wil het museum zich meer op het buitenland gaan richten. 'Er zit nog veel groeipotentieel in landen zoals de Verenigde Staten of Israël', vervolgt Verhaert. 'Je ziet ook een connectie met het Red Star Line Museum in Antwerpen. Mensen zijn op zoek naar hun roots.'

Zondag werden ook 148 nieuwe portretten onthuld. 'We hebben foto’s van ongeveer 19.000 van de 25.000 gedeporteerden. Vooral kinderen ontbraken vaak. Door de grote internationale aandacht hebben we veel Joodse families bereikt die in fotoalbums zijn gaan zoeken. Zo hebben we nu unieke foto’s verzameld die toegevoegd zijn aan de portrettenmuur', aldus Verhaert. Een zeventigtal families van over de hele wereld was zondag aanwezig bij de voorstelling ervan.

Auschwitz

Vanuit de Dossinkazerne werd tijdens de Tweede Wereldoorlog de deportatie van zowat 25.000 Joden en zigeuners georganiseerd. Velen onder hen kwamen uiteindelijk terecht in het concentratiekamp van Auschwitz-Birkenau.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig