Boogbrug succesvol geplaatst over sporen in Zwankendamme
Foto: mvn

Spoorinfrastructuurbeheerder Infrabel heeft in de nacht van zaterdag op zondag met succes een 90 meter lange stalen boogbrug geplaatst over de sporen in Zwankendamme. De voorbije weken moest de plaatsing enkele keren uitgesteld worden omdat er te veel wind stond. 'De werken zijn een belangrijke stap in het ontsluiten van de haven van Zeebrugge', zo meldt Infrabel zondag.

De brug van 550 ton werd met een speciale kraan op zijn plaats gehesen, een millimeterwerk. Het hoogste punt ervan rijst 25 meter boven de sporen uit. De stalen boogbrug staat ten westen van het dorp Zwankendamme en zal aansluiten op de bestaande wegen. Het gaat om een investering van 7,7 miljoen euro.

'De werken passen in de strategie van Infrabel om zoveel mogelijk overwegen te vervangen door een brug, een tunnel en/of een alternatieve weg met het oog op een veiliger en vlotter spoorverkeer', luidt het in een persbericht. 'Ze sluiten bovendien aan op de plannen om het bestaande vormingsstation in Zeebrugge te moderniseren en uit te breiden.

De operatie startte zaterdagavond rond 22 uur en werd zondagochtend om 6 uur afgerond.

De boogbrug zou oorspronkelijk in het laatste weekend van oktober geplaatst worden, maar door een stormwind moest dat worden uitgesteld. 'Ook de weken erop moesten we de operatie een paar keer uitstellen omdat er te veel wind stond', zegt Infrabel-woordvoerder Frédéric Petit.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig