Uitzonderlijk weinig zon in november
Foto: BELGA

De zon was tijdens de maand november slechts 28 uur en 56 minuten van de partij, of minder dan een uur per dag gemiddeld. Daarmee komt de voorbije maand terecht in de categorie “uitzonderlijk” wat betreft de zonneschijnduur.

Dat blijkt uit gegevens op de website van het Koninklijk Meteorologisch Instituut van België (KMI). Slechts vier keer eerder was er nog minder zonneschijn.

“Uitzonderlijk” wordt gebruikt voor een fenomeen dat gemiddeld om de 30 jaar voorkomt. In een “normale” maand november schijnt de zon meer dan 66 uur. De meest sombere novembermaand tot nu toe werd geregistreerd in 2010, toen de zon iets minder dan 24 uur scheen.

Ook de hoeveelheid neerslag en het aantal onweersdagen weken af van het gemiddelde. Zo werd er 102,6 millimeter neerslag geregistreerd, tegen 76,4 in een gemiddelde maand november. Met zeven onweersdagen werden er drie meer geteld dan “normaal”.

De overige novemberwaarden waren normaal. De gemiddelde temperatuur bedroeg 6,4 graden en er waren 22 dagen met neerslag. Als geheel gezien was de herfst ook normaal, aldus het KMI.