De Bengalese autoriteiten zijn zondag een onderzoek gestart naar vermoedelijke brandstichting in een van de grootste kledingfabrieken in het land. Bij die brand vrijdag, in een fabriek waar kleren worden gemaakt voor Walmart, Gap en Marks & Spencer, vielen geen doden.

“De schuldigen voor deze brand zullen streng gestraft worden”, aldus minister van Werk Mosharraf Hossain. “We vermoeden dat er een sabotage gebeurd is.” De regering heeft drie commissies aangesteld die een onderzoek moeten voeren naar de brand in het negen verdiepingen tellend gebouw van Standard Garments Limited, 30 kilometer ten noorden van de hoofdstad Dhaka.

Een dag ervoor nog drukte de Unie van Kledijfabrikanten en -Exporteurs haar bezorgdheid uit over wat ze een toestand van straffeloosheid noemde voor vernielingen bij fabrieken.

De brand brak uit net voor middernacht, in de nacht van donderdag op vrijdag. De textielarbeiders protesteren al weken voor een hoger loon en daarbij is het al meermaals tot een confrontatie met de politie gekomen. Even voor de brand uitbrak, waren er geruchten dat een arbeider was omgekomen bij zo’n confrontatie.

Volgens een andere minister zijn al minstens 20 verdachten ondervraagd.

De textielindustrie is goed voor bijna 80 procent van de inkomsten uit export van Bangladesh.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig