Indiase sonde op weg naar Mars
De Marssonde werd op 5 november gelanceerd. Foto: AFP

De Indiase Marssonde Mangalyaan heeft zondagochtend haar baan om de aarde verlaten en is op weg naar Mars. De sonde zou in september 2014 op de rode planeet moeten aankomen.

Dat heeft het Indiase ruimtevaartbureau ISRO meegedeeld. De PSLV-draagraket die de Marsverkenner meedraagt, is te licht om de Mangalyaan rechtstreeks naar Mars te slingeren. De sonde draaide daarom gedurende een maand rondjes om de aarde, waarbij via motorontbrandingen de omloop werd verhoogd. Zondag, na vijf dergelijke motorontbrandingen, kon de sonde aan de aantrekkingskracht van de aarde ontsnappen.

“Het ruimtetuig is nu op weg om Mars te bereiken na een reis van ongeveer tien maanden rond de zon”, aldus het ISRO zondag in een persbericht. Binnen 280 dagen zouden de motoren nog een laatste keer moeten ontbranden om het ruimtetuig af te remmen en op 14 september in een baan rond Mars te brengen.

Als de missie slaagt, is het Indiase ruimtevaartbureau het vierde - en het eerste Aziatische - dat erin slaagt om met een ruimtetuig de rode planeet te bereiken. Alleen de Verenigde Staten, Europa en de voormalige Sovjet-Unie deden dat eerder al. Ook Japan en China deden al pogingen, maar die mislukten. Meer dan de helft van alle voorbije missies naar Mars mislukten overigens.

Mangalyaan kostte slechts 4,5 miljard roepie (55 miljoen euro), een voor dit soort missies laag bedrag. Voor New Delhi heeft de missie dan vooral ook de bedoeling aan te tonen dat een efficiënte goedkope missie mogelijk is.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig