Zege van Hernández bevestigd bij presidentsverkiezingen in Honduras
Foto: AFP

De conservatieve politicus Juan Orlando Hernández heeft de presidentsverkiezingen van 24 november in Honduras officieel gewonnen. Hij verzamelde 36,8 procent van de stemmen, tegen 28,79 procent voor zijn belangrijkste concurrente, de linkse Xiomara Castro. Dat heeft David Matamoros, de voorzitter van de kiescommissie, aangekondigd. Het gaat om officiële en definitieve resultaten, aldus Matamoros.

Hernández, kandidaat van de Partido Nacional, was enkele dagen geleden al, op basis van voorlopige uitslagen, tot winnaar uitgeroepen. Xiomara Castro, echtgenote van ex-president Manuel Zelaya, had die resultaten onmiddellijk verworpen en een hertelling geëist. De kandidate van de linkse Partido Libre riep ook op tot een vreedzame betoging zondag om de 'verkiezingsfraude' aan te klagen.

Land verdeeld

Sinds de putsch tegen de toenmalige president Manuel Zelaya in 2009 is het land dat te kampen heeft met geweld en armoede, diep verdeeld. De bevolking moest een opvolger kiezen voor Porfirio Lobo, die bij de verkiezingen in 2009, die volgden op de staatsgreep, aan de macht kwam.

De kiescommissie heeft nog geen officiële resultaten kunnen meedelen van de parlements- en gemeenteraadsverkiezingen die eveneens een week geleden plaatsvonden.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig