Racistische jeugdbendes in Rome viseren de jongste tijd gastarbeiders. Volgens de krant La Repubblica zouden de voorbije maanden honderden raids zijn uitgevoerd. Vooral arbeiders uit Bangladesh zouden als doelwit gelden. Sommige waarnemers vermoeden dat een neo-fascistische organisatie de jongeren opzweept.

Volgens advocaat Carlo Scepi, die een tiental aangevallen gastarbeiders uit Bangladesh verdedigt, hebben de Romeinse autoriteiten een onderzoek geopend, maar dat zou voorlopig geen verdachten hebben opgeleverd.

‘Ideale slachtoffers’

Een tweede, anonieme advocaat bevestigt dat arbeiders uit Bangladesh vaak uitgekozen worden omdat ze niet snel naar de politie stappen, uit vrees voor uitzetting. Ook Scepi noemt hen 'ideale slachtoffers', omdat ze 'geweld niet gewoon zijn, niet provoceren, zelden reageren en de feiten bijna nooit aangeven'.

Het eerste geval dat bij de politie opdook vond plaats in mei, toen iemand vanop een balkon zag hoe twee Italiaanse tieners een jongeman uit Bangladesh tegen de grond smakten, sloegen en schopten. De aanvallers konden toen wel ingerekend worden.

16 jaar

De advocaat van de zestienjarige agressor zei toen dat zijn cliënt helemaal in de ban was van een ouder lid van het extreem-rechtse Forza Nuova. Die zou hem als een soort initiatieritueel hebben meegenomen op een 'Bangla Tour'. 'Voor hem was mensen uit Bangladesh verrot slaan niet gewoon pret maken, maar een echte kruistocht', aldus nog de advocaat.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig