Maagbescherming nodig bij langdurig aspirinegebruik
Maagbescherming nodig bij langdurig aspirinegebruik Foto: © www.gezondheid.be
Van de patiënten die acetylsalicylzuur slikken ter preventie van cardiovasculaire aandoeningen en bij wie maagbescherming nodig is, gebruikt slechts 46 procent daadwerkelijk de aanbevolen protonpompremmer.

Dat blijkt uit een publicatie van het Nederlandse Nivel in BMJ Open.Patiënten met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten krijgen vaak lage doses aspirine voorgeschreven voor de preventie van bijvoorbeeld een myocardinfarct of een beroerte.

Aspirine vermindert het risico op hart- en vaatziekten, maar lage doses aspirine geven als bijwerking nogal eens maag- en darmklachten, wat kan uitlopen op een maagzweer of maagbloeding.Sinds 2009 beveelt de Nederlandse Expertgroep Medicatieveiligheid (NEM) aan om vooral ouderen en mensen die een maagzweer hebben gehad gelijktijdig met aspirine een protonpompremmer voor te schrijven.

Toch wordt die aanbeveling in de praktijk maar matig nageleefd. Uit onderzoek binnen het Landelijk Informatie Netwerk Huisartsenzorg (LINH) blijkt dat in 2010 46 procent van de patiënten die daarvoor in aanmerking kwamen maagzuurremmers gebruikte. 36 procent krijgt geen maagzuurremmers voorgeschreven en 18% gebruikt ze onregelmatig. In totaal krijgt dus 54 procent geen behandeling volgens de aanbeveling van de Expertgroep.